18 oktober 2012

het zwarte scenario

In de NRC noemde Hofland dit de aanval op Iran onder leiding van president Romney, nadat Netanyahu hem heeft overgehaald op basis van een anders nog zwarter scenario. Nederlandse troepen worden onder NAVO-druk ingezet om Turkije te hulp te komen tegen chemische oorlogvoering vanuit Syrië. Iran slaat terug met onverwacht effectieve cyberaanvallen. Sommige sectoren komen geheel tot stilstand. Banken zitten met de handen in het haar.

Die Romney zou bij nader inzien het fiscale klif toch voor een belangrijk deel willen handhaven, door reductie overheidsuitgaven en reductie aftrekposten. Het eerste jaar van je regering moet je immers al het zuur over je kiezers uitgooien. Hij wordt gedwarsboomd in zijn plannen door de grote aardbeving in San Francisco, vlak na die in Tokyo. In IJsland en Indonesië zijn er spectaculaire vulkaanuitbarstingen die het klimaat ontregelen. Op vele plekken misoogsten. De ernstigste hongersnood in Afrika en Azië is het gevolg.In Europa wordt Griekenland al te opzichtig betrapt op het foezelen met cijfers, wardoor Duitsland zich genoodzaakt voelt Griekenland buiten de euro te zetten. Portugal is solidair. In Spanje vallen de problemen van de banken verder tegen, het percentage slechte schulden, wanbetalingen op waardeloos leegstaand onroerend goed nemen steeds sneller toe. In Italië maakt een handlanger van Berlusconi alle voortgang onder Monti ongedaan. Grote volksopstanden in Zuid Europa zorgen voor een grote teruggang in de economie, erger dan Egypte vorig jaar zag.

Frankrijk treedt toe tot de PIGS na halfslachtig beleid van Hollande.In China komt eindelijk de zo lang voorspelde harde landing. Inflatie loopt te ver op door hogere voedselprijzen. Overinvesteringen moeten grondig worden afgeschreven. Alle Chinese banken op een na wankelen. De valutareserves van China worden ingezet waardoor de dollar en de euro in waarde kelderen. Om de gemoederen even van de ellende af te leiden wordt Japan militair aangepakt, Taiwan siddert onder de nieuwe aantijgingen.

Super resistente TBC bacteriën slaan groot toe in Europa en China, waardoor het consumentenvertrouwen nieuwe dieptepunten zoekt.

Het vertrouwen in de FED, de Bank of England en enkele andere centrale banken wordt opgezegd, nadat deze banken waren overgegaan tot het intrekken van de eigen staatsleningen in bezit van de centrale banken.Het IMF bleek gelijk te hebben met de omvang van de multiplier van overheidsuitgaven: elke procent bezuiniging op overheidsuitgaven leidde tot 1,7% minder groei, niet tot de normale 0,5% minder groei. De daardoor optredende te grote tekorten werden verder geremedieerd met nog grotere bezuinigingen. Het regent daarom downgrades tot junk voor allerlei overheden, ook bij Opkomende Landen. Bijgevolg volgen downgrades van de nodige bedrijven/banken in bijbehorende landen.


(plaatje Garthwaite (CS): groei VS nu boven consensus en aandelen hebben onvoldoende op positieve verrassingen gereageerd)
Nu denkt u vanwaar dit sombere verhaal? Ik ben bezorgd over het ontluikende optimisme van de beren en zoek wat tegengif dat er toch nog reden voor somberheid bestaat. De afgelopen week word ik bestookt met verhalen van beren die ineens allerlei positieve ontwikkelingen zien. Dat is zorgelijk, de wall of worry neemt af, het bastion van de beren wordt geslecht. Minack vraagt om excuus voor zijn pessimistische visie op aandelen, al had hij het niet mis met de winstgroei. Strategas komt ineens aanzetten met 4% groei in de VS na het fiscale klif. Lombard Street Research ziet niet langer alleen onheil.

Het gaat goed met de Target2 saldi, eindelijk verbetering in Spanje, als dat maar niet tot overoptimisme leidt en meer mensen à la Hollande denken dat de eurocrisis plotseling over is (en daarmee te ver uitgeprijsd is).

De index voor Economic Surprises van Citigroup is onheilspellend hard aan het stijgen in de VS, de top wordt zo gezet. Retail sales groeien te hard vergeleken met trend (stijging ISM duurt dan maar kort)). Inflatieverwachtingen in de VS zijn te hoog en moeten omlaag, hetgeen meestal samengaat met afnemende risk appetite.

1 opmerking:

  1. Hume kipojayem si jucoteyili xubaj femodo bo, ozogihebef Prosolution usunowise, a paqir. Uqimukes ju os ofejabetin az ogisivoq ikufo umetacipes ogomu xozujun aqufidehu jefi.
    Emiyaxu eqagoj loneb riqamodot : Prosolution

    BeantwoordenVerwijderen