12 maart 2013

Tina wuift tegenvallende winsten weg, bedrijven kopen en kopen

There is no alternative, zo leerde Margaret Thatcher al. Alle andere beleggingen zijn slechter, te duur. Er is geen alternatief voor aandelen. Zo prijst men nu aandelen aan. Institutionele beleggers geloven het nog niet. Strategen vallen over elkaar heen om te zeggen dat je nu aandelen moet kopen. Don't fight the Fed, Bank of Japan, bank of England, ECB, Zwitserland etc.
Het zijn vooral de bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Ze zetten er de sokken in de laatste maand. Ze hebben overtollige cash die ze liever niet willen stoppen in vaste investeringen, ze kopen liever hun eigen aandelen in. Ze beginnen steeds meer geld te lenen om eigen aandelen te kunnen inkopen, nu de rente zo laag is.
Andere bedrijven overnmen wordt snel populairder, maar het is nog niet overdadig populair (plaatje Bianco).

Particulieren hebben flink hun best gedaan om aandelen te kopen via beleggingsmaatschappijen sinds december. Nu is die instroom opgedroogd. Het publiek koopt nog wel vastrentende waarden.
Dat kopen gebeurt niet vanwege betere winstverwachtingen die dalen harder dan normaal (maar misschien houdt dat even op).
Insiders zijn overigens ook  naarstig aan het verkopen.
Per saldo lijken er (voorlopig?) in combinatie met de FED meer kopers voor risicovolle dingen te zijn dan verkopers en dat drijft de prijs op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten