19 maart 2013

Cyprus een storm in een glas water

Volgens de nodige commentatoren is het einde der tijden nabij voor de euro vanwege de roekeloze besluiten van de uiterst incompetente regering van Cyprus om mensen met een bankrekening te treffen met een 6 tot 10% afschrijving, misschien wat minder nu de regering wakker ligt en kameraad Putin zo boos is geworden.
Medvedev huilde bijna van de verliezen voor Russische spaardertjes die hun spaarcentjes geplunderd zagen worden. Zo onbemiddeld zijn die spaardertjes nu ook weer niet: 65% van de spaartegoeden in Cyprus waren van spaardertjes met tegoeden van meer dan 100.000 euro.

De garanties dat spaartegoeden van particulieren gegarandeerd waren tot 100.000 euro blijken van weinig waarde. SNS was al erg, aandeelhouders bleken potseling alles kwijt te zijn. Nu dreigt dat dus ook voor spaartegoeden. Voor bankobligaties zou je dan ook het ergste moeten vrezen. Het gaat net als met de Lehmancrisis van kwaad tot erger. Je weet helemaal niet meer waar je aan toe bent. Dit soort dominotheorieën leiden tot het einde van de wereld. Von Munchau waarschuwde in de FT voor de totale instorting van het eurogebied zo ongeveer. Massale bankruns zijn niet meer te vermijden, vooral niet in Zuid-Europa.

Dijsselbloem had al gewaarschuwd dat spaarders niet altijd gevrijwaard kunnen zijn tegen verliezen. Cyprus moet toch wat doen om 10 miljard te krijgen, die 1 miljard die Cyprus uit hogere belastingen etc weet bij elkaar te krijgen is niet genoeg en daarom moeten de spaardertjes 6 miljard inleveren. Juncker pruttelt nog wat tegen, maar het is duidelijk: de rekening van de eurocrisis wordt nog niet betaald door de landen die bulken van het geld, zoals uiteindelijk (over x jaar) onvermijdelijk is, zoals je uit de rapporten die voor de PVV geschreven zijn kunt leren.
 De ECB mag de benodigde extra 6 miljard niet even bijdrukken van Duitsland en Jeroen.

Cyprus wil net als IJsland een grootmacht op bankgebied worden. Daartoe moeten de grote spaarders enigszins ontzien worden. Om voor hun de schade tot 10% beperkt te houden, moeten de kleinere minder winstgevende spaardertjes ook maar wat betalen. De banksector is zo'n 8 keer zo groot dan het BNP. dat is nog erger dan Nederland (470%) en wat de meeste Europese landen hebben (300-400%). Alleen Italië en Griekenland zijn op dat gebied de brave jongens in de klas met een banksector kleiner dan 200% van het BNP. Het is duidelijk dat de banksector in Cyprus veel en veel kleiner moet worden (laten we Nelie maar eens op Cyprus afsturen , die weet de financiële sector daar wel in honderd mootjes te hakken).

De markten waren maar heel even onder de ondruk. Er werd wanhopig gezocht naar bankruns, maar zelfs in Griekenland lijkt dat nauwelijks te gebeuren. Zo makkelijk is het niet je gelden op een buitenlandse rekening te zetten als kleine spaarder. Men vertrouwt nog op Draghi. Als die de doommachine van OMT in werking zet, dan zou dat zelfs goed zijn voor de beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten