17 maart 2013

goed nieuws van de afgelopen week

De beurzen zijn nog steeds aan het ontstressen. De nodige zaken zijn niet meer zo met elkaar aan het correleren, zo meet men dat meestal. Als de dollar sterker wordt, dan stort de beurs de laatste tijd niet meer in. En dat is ook redelijk, omdat de dollar nu sterker wordt omdat het beter gaat met Amerika, niet omdat het slechter gaat met de rest van de wereld. De olieprijs volgt de S&P500 niet zo best meer en voor een deel komt dit door de energierevolutie, een goede zaak (al zullen milieuactivisten hier anders over denken).

Het verhaal van Morgan Stanley waar ik van de week al over blogde, is een nieuw, krachtig signaal dat Amerika zich aan het ontworstelen is aan de drukkende werking van financiële repressie/ het Nieuwe Normaal. De Amerikaanse economie zit in een volgende fase, waarbij vroeger normaal geachte groei van 3% weer bereikt kan worden en zelfs enige jaren overtroffen kan worden.

Beurzen denken dat we in een soort Goldilocksscenario zitten, waarbij de centrale banken enorm hun best moeten en willen doen (whatever it takes, zo hoor je ze in koor roepen, benauwd voor hun baantje), zonder dat er een serieuze inflatiedreiging is, zonder dat elke verruiming alleen maar genoeg is om de achteruitgang tegen te houden (het staartrisico uitbannen etc). Monetaire hulp helpt nu in de VS duidelijk vooruit, de huizenmarkt ook, de energierevolutie ook, de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen ook, wie weet verdieneneBernanke/Yellen wel de Nobelprijs voor economie met hun inspelen op onorthodoxe monetaire verruiming en de hulp die dit geeft via net wealth (dit is een zeer omstreden theorie, als het alleen de rijkste 1% helpt, die net wealth, dan schiet je er niet veel mee op, dan wordt de onevenwichtige inkomensverdeling groter, de inflatie via hogere grondstoffenprijzen hoger wat slecht is voor de armste 99%).

Ondertussen is sinds de Kredietcrisis de technologische vooruitgang doorgegaan, vermoedelijk zelfs versneld. Hierin is met de handrem erop geïnvesteerd en dat gaat de komende jaren een inhaalreactie veroorzaken, voor de VS is dat duidelijker dan voor Europa. Ineens zie je mensen rondlopen met de bril van Google die straks mobeiltjes als te log zal doen ervaren, gaan we auto's krijgen zonder menselijke bestuurder, zie je enorme vooruitgang bij DNA onderzoek, zit iedereen te investeren in allerlei soorten nieuwe energie (fracking, ijsgas uit de diepzee, zonne-energie etc),

Bovenstaand verhaal is een voorbeeld waarom de beurzen meer naar verhalen zitten te liuisteren, vooral over hoe permanent en mooi QE is, dan naar harde cijfers over winstgroei, de macro nu van met name Europa en bijvoorbeeld ook China. De korte termijn is overigens ook niet zo slecht. In Japan schieten de groeiverwachtingen omhoog en vakbonden jubelden dat ze de beste cao's in vele, vele jaren hadden gesloten: eindelijk waren bijna al hun wensen ingewilligd. De retail sales in de VS waren ver boven verwachting en de mensen die Benderly voor dwaze gek versleten dat volgens hem de fiscale multiplier van de belastingverhogingen bij het fiscale klif op zijn best maar 0,5 was en niet 0,75 of groter dan 1, horen het schaamrood op de kaken te krijgen. Initial claims voor werkloosheidsuitkeringen zijn de laatste tijd ook ver onder verwachting, heel goed dus, geweest. Dat zijn de twee krachtigste factoren voor de uitleg wat er met de ISM gebeurt. Die was daarom ook veel beter dan verwacht. De komende tijd zal het wel minder goed gaan met beide factoren, maar een en ander is beslist geen recessieverhaal, vooral niet als de negatieve invloed van fiscal austerity is weggepoetst in de tweede helft van 2013. De NFIB geeft aan dat het sentiment van de kleine ondernemers langzaam minder reessiachtig aan het worden is. De beurs kan door een en ander nog meer euforisch worden. Koerswinstverhoudingen mogen in een betere fase van het Nieuwe Normaal en bij een dalend staartrisico hoger zijn dan we gezien hebben sinds 2009. Maar 2010 en 2011 en 2012 leerden dat correcties dan kunnen optreden, maar met een beetje geduld komt er dan weer een goede stijging van de beurs. Dan moeten er geen grote schokken komen en die lijken nu even minder kansrijk omdat centrale banken dan onmiddellijk klaar staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten