28 maart 2013

Kuroda verleidt Goldman Sachs tot kopen 20 jaars obligaties


Op 27 maart gaf Goldman Sachs als advies om long Japanse 20 jaars leningen te gaan en short 10 jaar. Het renteverschil van 0,9% moet nodig naar 0,65% of nog lager, zo vinden ze. In 2003 was de rente nog lager in Japan, dus dat moet maar kunnen.
Kuroda moet zich immers blauw gaan kopen aan lange leningen om een van zijn dromen waar te maken: een vlakkere yield curve waardoor de mensen nog sneller gaan geloven in meer inflatie. Maar juist dat geloof staat beleggen in lange leningen in de weg, zorgt voor langere lange rentes.

Het renteverschil met Duitsland is historisch  laag, dat maakt 20 jaars leningen om van te watertanden: een torenhoge rente van zo'n 1,5%, het geld lijkt voor het oprapen te liggen in Japan als je gelooft in Abenomics.

In 2009 bij QE1 in de VS ging de rente ook aanvankelijk omlaag, maar toen de beurzen te veel stegen en men meer in de toekomst ging vertrouwen steeg de lange rente toch ondanks gezwinde aankopen van de FED.
Maar goed, eerst koersen omhoog en dan wegwezen, dat kan een profijtelijke strategie zijn. Maar wie weet stelt Japan weer teleur en is Kuroda niet zo'n wildeman als nu alom gehoopt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten