24 maart 2013

goed nieuws van de afgelopen week: terug naar de tijdgeest van de jaren 50

Het vertrouwen is terug aan het keren. Dat blijkt o.a. uit hoe weinig de beurs van streek raakt over Cyprus, maar vooral de steeds uitbundigere verhalen over 2014 in vooral de VS.
De verwachte winsten voor 2013 worden naar beneden bijgesteld, maar men wordt optimistischer over de winstgroei in 2014 (en met reden: winstgroei hangt erg af van groeiversnelling). Een en ander betekent dat de geschatte winst een jaar vooruit voor de VS stijgt.

Veel landen zitten op het dieptepunt van de conjunctuurcyclus en lijken aan een opswing te gan beginenn, zo was de teneur van Morgan Stanleys Joachim Fels c.s.


De FED werd iets optimistischer over de werkloosheid in 2014, maar die is nog steeds volgens hen 6,7 tot 7,0% (was 6,8-7,3% in de decembervergadering), maar nog steeds zo veel te hoog dat als de FED gelijk krijgt men ook nog in 2014 moet QE-en volgens Bernanke. Maar hij begint zich een beetje in te dekken voor als de werkelijkheid wat rooskleuriger is. De kans dat al die QE niet alleen gunstig is voor de rijkste 1% maar ook voor de doorsnee republikeinse stemmer lijkt toe te nemen, je leest meer positieve verhalen hierover (tot nu toe was de consensus dat het de beurs wel helpt, maar niet de 99% vanwege hogere inflatie).

Voorlopig heeft het economische nieuws in de VS de wind mee: de cijfers over de vastgoedmarkt verbeteren verder (zie vorige post bijvoorbeeld en dit plaatje
het aantal gezinnen dat onder water staat met de hypotheek is nu snel aan het dalen en dat is natuurlijk goed voor het vertrouwen), de werkgelegenheid groeit heel aardig, zoals de initial claims voor werkloosheid aangeven, de retail sales waren sterk, de sequester van de federale overheidsuitgaven lijkt niet al te dramatische gevolgen te hebben. Misschien komt dit door nieuwe vindingrijkheid van de staten en gemeenten (zie artikel The Economist, de voorkant zelfs: The America That Works
http://www.economist.com/news/leaders/21573544-luckily-dysfunction-washington-only-one-side-americas-story-america-works?spc=scode&spv=xm&ah=9d7f7ab945510a56fa6d37c30b6f1709, waardoor je verbeteringen ziet in onderwijs, private infrastructuurinvesteringen,  fracking opkwam in Noord Dakota ondanks Washington. In de VS geeft men nu 2,9% van het BNP aan R&D uit, een record sinds de race naar de maan. Amerika bruist weer, tal van vernieuwingen en innovaties gaan er op ons afkomen.

In China ziet men een kleine rem op de consumptie en investeringen doordat onder aanvoering van Li de lagere overheid niet zo veel geld mag uitgeven aan pracht en praal (o.a. door zijn waarschuwende toespraak over verwelkende bloemetjes in plaats van grote  prachtboeketten bloemen die een godsvermogen kosten) en ook dat de lokale overheden zich in moeten houden zich rijk te maken via vergunningen voor veel te veel vastgoedinvesteringen. Dit lijkt de groei nu iets te drukken, maar dit is een goede zaak en ondanks dat lijkt de groei nog boven 8% te blijven in het eerste half jaar.
 
Li en Franciscus I zitten keurig op een lijn: de tijdgeest van de jaren 50. In de VS de sequester en de niet aflatende uitstroom van ambtenaren, ook soberheid à la de jaren 50. Dat was een voorspoedige tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten