31 maart 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen passeerde de 1000 miljard euro. De dekkingsgraden zijn mooi aan het stijgen (stijgende beurzen en iets oplopend driemaands voortschrijdend gemiddelde van de rente).
Het gaat goed met het vermogen van de BV Nederland, zo meldde het CBS al.
Hein de Kort verbeeldt hier (uit het FD) de visie van Henk Krol. Ik denk dat de pesnioenfondsen zich best wel wat rijker mogen rekenen via een (niet te hoge) risico-opslag op de huidige rente.Visie jongeren. Ze zien niet dat overmatige geëiste maar niet te realiseren zekerheid leidt tot veel te hoge verplichtingen en daarmee te lage dekkingsgraden. Daardoor worden de ouderen bestolen. Het regent zowel links als rechts niet meer.

Het begint er naar uit te zien dat Rutte gaat stoppen met zijn rampzalige bezuinigingen. De drie belangrijkste VVD mastodonten hebben zich nu ook als voorstanders van stoppen met bezuinigen betoond met Witteveen en Teulings als hun profeten. Keynes werkt in de huidige tijd van vraagproblemen, zo wist Bas Jacobs in Buitenhof prima uit te leggen, omhoog dus met die overheidsinvesteringen, stop de belastingverhogingen die tot achteruitgang van inkomens leiden.

In Amerika wijst steeds meer op de terugkeer van het oude normaal: de belastinginkomsten bereiken eindelijk weer een nieuw record (en snel stijgende belastinginkomsten betekenen stijgende inkomens). De economische groei van het BNP was slechts 0,4% (opwaarts herzien voor de bouw en netto export), maar de groei van het reëel nationaal inkomen was 2,6%, dat geeft beter de trend aan.
Het vertrouwen keert terug in de VS.
 
Voorraden te koop staande huizen/ in foreclosure beginnen goed af te nemen en dat betekent verdere verbetering van de huizenmarkt.
 
Texas is booming. Niet alleen in Noord Dakota groeit de olieproductie, maar ook in Texas. Door fracking is de olieproductie de afgelopen drie jaar verdubbeld. Men is de inspanningen kennelijk wat aan het vergroten.
Zo lang het steenkool verdringt is een en ander kennelijk goed voor het milieu (ik denk dat dit plaatje door Texas gesubsidieerd wordt)
Men bouwt zich te pletter en heeft veel nieuwe bouwvakkers nodig (en mensen in de olie-industrie). 80.000 aanwas van banen in februari, dat was 1/3 van heel Amerika (dit wijst overigens wel op een mogelijke tegenvaller over maart, maar ook in maart leek Texas booming).
[N.B. bij de nieuwe olievelden bouwt men flats met zeecontainers: Kirsten is niet de enige http://fuelfix.com/blog/2013/03/03/modern-apartment-design-in-the-oil-patch/#.UVZbNzIl20M.twitter 
]
Doof wordende mensen kunnen met een app nu hun iphone laten dienen als tijdelijk hoorapparaat http://www.medgadget.com/2013/03/bioaid-iphones-now-turned-into-functional-hearing-aids.html#.UVXZqRSOkpo.twitter De iphone gaat overigens van alles meten en zo ziektes voorkomen http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/03/25/this-gadget-makes-our-health-care-projections-obsolete/
Business Insider had een artikel over tien nieuwe techmarkten van meer dan $ 1 miljard http://www.businessinsider.com/the-next-1b-markets-in-tech-2013-3?op=1. Er is zelfs hoop voor de vastgoedmarkt: er is extra ruimte nodig voor de vele Amazon-locker en andere plekken waar je on-line gekochte rommel in kan worden afgeleverd (een soort extra grote postbus). Ja, we onderschatten de technologische vooruitgang.
 
In Europa mogen politici weer eerlijk zijn, Dijsselbloem is steeds duidelijker een nieuwe held aan het worden (ik krijg steeds meer bijval). Cyprus heeft tot veel minder paniek en bankruns geleid dan gevreesd. Het Europese bankenstelsel is toch niet zo gammel, al zal men toch meer haast moeten gaan maken met een Europese bankenunie (op zich een goede zaak denk ik).
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten