10 maart 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen waren in een opperbeste stemming door groter geloof in langdurig quantitative easing in de VS en overwegend goed economisch nieuws.
De Dow Jones zette zelfs een all time high en de S&P500 bijna.

Bernanke en Yellen maakten duidelijk dat ze doorgaan met QE en dat ze geen exit zien (men houdt de aangekochte leningen tot ze aflossen, men verhoogt de ente nog lang niet, het ongedaan maken van de automatische rem op de overhedsuitgaven (sequester) vraagt om nog meer QE.

In de VS viel na de ISM manufacturing ook die voor non manufacturing mee. De groei van de werkgelegenheid met 236.000 was ook beter dan verwacht, evenals de initial claims voor werkloosheid. De werkloosheid daalde van 7,9 naar 7,7%. De handelsbalans verslechterde. Niuewe orders daalden, mar gecorrigeerd voor de volatiele sectoren was er enige stijging.
De consensus van de groeiverwachting voor het eerste kwartaal stijgt hierdoor, terwijl die voor het tweede kwartaal nog steeds daalt.
De cijfers voor de productiviteitsgroei waren slecht (-1,0% tegen -2% in het derde kwartaal); de arbeidskosten per eenheid product stegen hierdoor 4,5%, genoeg voor een ongeveer nulgroei van de winsten.

De voordrachten voor de nieuwe gouverneurs van de Bank of Japan deden het geloof in excessief monetair beleid dat moet leiden tot inflatieverwachtingen van wel 2% groeien en de yen was daardoor weer heel zwak en de beurs heel vrolijk.

In Europa daalde de Spaanse rente tot een laagtepunt, in Italië daalde de rente ook.Het geloof in staartrisico's neemt snel af, ook al verlaagt de ECB de rente niet en krimpt de balans. De service PMI's van Duitsland en Frankrijk stegen.

In China verslechterde de service PMI, waren de beurzen in de ban van maatregelen om onroerendgoedspeculatie te beteugelen en vielende handelscijfers mee, zowel import als export groeit netjes. Baosteel verhoogde de staalprijzen. Toch begint men weer iets ongeruster te worden over de groeicijfers van China.
De extra belasting voor gezinnen met twee huizen noopte tot aanvraag van vele echtscheidingen, de desbetreffende ambtenaren in de grote steden moeten daarvoor vele overuren maken. Men verkoopt dan een huis en kan daarna weer opnieuw in de echt verbonden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten