23 maart 2013

Cyprus speelbal van Europa en Rusland

Cyprus blijft verbazen. Hoe kan zo'n klein eilandje er toch zo'n janboel van maken. Dat gebeurt op wel meer eilanden, denk aan IJsland en Ierland, maar Cyprus spant toch de kroon (totdat dadelijk Malta aan de haal gaat met nieuwe ellende, zo lijkt het gezien de grootte van het bankenstelsel).
(plaatje van The Economist)
Cyprus valt ineens door de mand als paradijs voor witwassen van gelden en dat soort landjes met een veel te grote zwarte economie met veel te grote banken zorgen vaak voor allerlei onplezierige verrassingen (Krugman in de New York Times).
(
http://www.businessinsider.com/why-its-so-difficult-to-bail-out-cyprus-2013-3)

Er wordt een curieus spel gespeeld met Europa en Rusland.  Beide partijen kijken toe wie het eerst toegeeft. Ondertussen piepen de Cyprioten steeds harder. Politici proberen de crisis niet onmiddellijk uit de hand te laten lopen. Griekenland snelt te hulp met steun voor Griekse filialen (de wonderen zijn de wereld nog niet uit, Griekenland als oplosser van problemen in de eurozone). Wat doet Turkije? Voorlopig nog niets, maar men volgt een en ander met interesse (ik heb ineens sinds ik over Cyprus schrijf veel lezers in Turkije op mijn blog).

Rusland is natuurlijk het interessantste. Cyprus kan dreigen met het toestaan van een militaire basis over verkwanselen van olie- en gasrechten aan Gazprom (de gasvoorraden worden in de Middellandse Zee worden op ongeveer 2/3 van wat er nu nog in het veld van Slochteren zit geschat). Wat doen de biljonairs? Je hebt er meer met $10 miljard + dan in Nederland (
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/21/russian-billionaires-cyprus_n_2927252.html?utm_hp_ref=business).  Kennelijk hebben Putin en Medvedev geen geld op Cyprus, maar ze zullen toch vriendjes hebben die veel geld dreigen te verliezen. Cyprus is een grotere investeerder in Rusland dan Duitsland. De 50.000 Russen in Limassol zullen niet blij zijn met de ferme houding van Medvedev om Cyprus niet te steunen tenzij ze degasvoorraden kunnen plunderen of  die leuke militaire basis kunnen krijgen. Voorlopig lijken de Russen het slecht gespeeld te hebben, zo krijgen ze hun militaire baiss nooit. Maar misschien vergis ik me, als zo Cyprus de eurozone wordt uitgetrapt moeten ze wel bij Rusland aankloppen voor wat steun.  In elk geval is de oplossing van het probleem van Cyprus een onderonsje van Europa met Rusland, waarbij Cyprus voorlopig maar het gif moet slikken.
 
Het begrip voor Dijsselbloem en de andere ministers voor het stijf houden van hun poten om niet te capituleren voor de wensen van Cyprus is sterk gegroeid in de afgelopen week. Cyprus moet ophouden zo veel geld wit te wassen en de banken mogen niet zo groot zijn.
Er moet flink afgeboekt worden op de spaartegoeden boven € 100.000, vooral als je dan ineens een rekening hebt bij de bad bank.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten