29 maart 2013

Beurs niet alleen omhoog door QE

Zo waar sloot de S&P500 op de valreep van het kwartaal op een all time high. Bijna iedereen schrijft dat toe aan de FED en QE in het bijzonder.
Dat is maar een deel van het verhaal. Economische fundamentals kunnen de hele stijging van de beurs verklaren. Een voorbeeld is het bovenstaande plaatje van Yardeni. It is the economy, stupid.

Het verband met intial claims voor werkloosheid alleen is al een goede verklaring van de stijging van de S&P50 in de afgelopen paar jaar.
Ook Benderly (van Applied Global Macro Research, het bureau dat voor de VS en de Amerikaanse beurs het beste voorspelde voor de juiste redenen) vindt dat de beurs helemaal te verklaren is met (zijn) leading indicators voor de economische gorie zoals het herstel van de huizenmarkt, herstel finale vraag in binnenland door net wealth, werkgelegenheidsgroei, opgespaarde vraag etc. Hij voorspelde vorig jaar ongeveer rond deze tijd (31 maart) dat de S&P500 een all time high zou bereiken beleggenopdegolven.blogspot.com/2012/03/blog-post.html .
Overigens wijzen de leading indicators van Benderly nog steeds op een stijgende beurs, van meer dan 10% op jaarbasis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten