5 maart 2013

China zet in op een sterker leger

(plaatje van FT http://im.ft-static.com/content/images/a1bd9f80-854e-11e2-891d-00144feabdc0.img)
De opkomst van China is op steeds meer plekken op de aardbol voelbaar.
China hoeft in tegenstelling tot vorige eeuwen zijn landgrenzen nauwelijks nog te verdedigen en heeft nu de mogelijkheid in verre buitenlanden zijn invloed uit te breiden.

China lijkt wel een beetje op Holland rond de 17de eeuw. Je verovert het land niet helemaal, maar je koopt de handelswaar, in het tegenwoordige geval vooral grondstoffen.
Daarvoor is echter toch wel een sterke defensie nodig (je moet machtig zijn, zie bijvoorbeeld het verhaal van Rio Tinto, anders krijg je je mijnbouwconcessies niet).

In ver vervlogen tijden had China geen behoefte aan handel met het buitenland. Rond de 17de eeuw waren de producten van China superieur (porselein, zijde, ijzer en staal bijvoorbeeld) en die van Europa inferieur. China had toen voldoende grondstoffen.

De nieuwe machtshebbers geven al aan de defensieuitgaven sterk te zullen gaan uitbreiden. Xi heeft nu al de touwtjes van defensie sterk in handen (Hu deed hier twee jaar over). China kan haast niet meer sterk groeien door extra bedrijfsinvesteringen, nu zijn bepaalde overheidsuitgaven de motor voor de groei van een beloofde 7,5%, waarbij kennelijk die voor defensie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten