25 maart 2013

Na Cyprus vallen de wolven Slovenië aan

Na het herroepen Dijsselbommetje dat Cyprus model staat voor de rest van de Eurozone is de geest uit de fles. Het lijkt wel de tien kleine negertjes of de kindertjes van drs P die als wolvenvoer geloosd worden uit de trojka bij Omsk om de zo veel gerst of hoe heette die afstandsmaat ook al weer.

Het kwalijke van de uitlating van Dijsselbloem is niet eens dat iedereen boven  € 100.000 nu weet geld kwijt te kunnen raken, aandeelhouders alles horen te verliezen, junior obligatiebezitters de klos zijn en zelfs senior obligatiehouders geld kunnen verliezen, maar vooral ook de capital controls. Deze zijn nodig om de kapitaalvlucht uit Cyprus te beteugelen. dat is een tijdelijke zaak, die in IJsland nu al vijf jaar duurt en in Cyprus ook wel de nodige tijd zal vergen. Die capital controls moeten niet standaard worden.

Er is nu consensus dat Slovenië het volgende slachtoffer hoort te worden. Weer een klein staatje, een dikke 1 miljoen mensen en de rijke tak van ex- Joegoslavië
Het IMF vindt dat Slovenië dit jaar € 3 miljard toegestopt moet krijgen. De banken hebben voor  ongeveer € 6,8 miljard non performing loans, 19% van het BNP (ter vergelijking: in Spanje is dit 16%)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten