10 maart 2013

All time high Dow Jones is gematigd bullish

De bull markt sinds maart 2009 is een van de grootste en langste aan het worden van de afgelopen honderd jaar (zie tabel van Bespoke).

Dat verbaast me niets, daat was de boodschap van ons boek.
Men verbaast zich over het all time high van de Dow Jones, terwijl het economisch toch niet erg best gaat. Dat is niets bijzonders, het gebeurt vaak. In 1982 was ik totaal verbaasd dat de beurzen zo veel stegen, uitbraken uit een periode van twintig jaar waarbij de Dow Jones maar niet overtuigend kon uitbreken boven 1000. En ineens stond hij boven 1200. De rente was zo hoog dat winst maken een hele toer was, de werkloosheid was totaal uit de hand gelopen, inflatie een enorm probleem. Twee van de grootste bull markts aller tijden kwamen er aan. De rente ging enorm dalen en het inflatieprobleem verdween.

De huidige stijging kan zich bij die enorme stijgingen voegen, vooral als de echte daling pas na 2018-2020 komt, zoals onze kaart voorspelt.
Het verhaal van de huidige hausse begint zich af te tekenen: tijden van financiële repressie hoeven helemaal niet slecht te zijn voor aandelen. Zie bijvoorbeeld de vorige keer dat de rente zo lang kunstmatig laag gehouden werd (1946-1949 en 1949-1956).
In de huidige periode is men aan het ontdekken dat veel te grote monetaire stimulering die gegarandeerd nog een hel tijd doorgaat wonderen doet voor beurskoersen en dat er nog best een fundamenteel verhaal bij te verzinnen valt. Vergeleken met de te lage rente lijkt de waardering van aandelen een koopje. Winsten stijgen onfatsoenlijk veel, want bedrijven staan sterk en mogen meedogenloos saneren en bereiken zo een hoge productiviteit (efficiëntie), waardoor de winsten hard stijgen. Vanwege globalisering durven individuele landen die te hoge winstmarges niet af te romen.
Op de wat kortere termijn zien we twee trends op de beurs: een langzaam stijgende, die ik tot op heden als de basistrend zag in de vierjaarscyclus, waarbij we nu tegen de bovengrens stoten (en er iets overheen zijn gegaan) en de sterk stijgende trend die als steun zou moeten gelden. Die trend hoort bij het euforische verhaal dat de FED voor zo ongeveer eeuwig flink door blijft kopen en de rente nooit meer kan verhogen.
Op korte termijn strookt dit verhaal even niet met de fundamentals van tegenvallende winststijging vanwege tijdelijk tegenvallende productiviteitsstijging (door lage economische groei en mooie groei werkgelegenheid in de VS).
Ik ben minder overtuigd dat het euforisch verhaal niet zal doorzetten op korte termijn. Het euforieverhaal heeft kracht gewonnen, maar als de euforietrend doorzet, dan is er over enige tijd wel een behoorlijke correctie nodig op die euforie.

N.B. het bereiken van een all time high zegt niet veel extra's over wat er komen gaat: je kunt hooguit zeggen dat de kansen op verdere koersstijging iets is toegenomen, maar niet significant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten