24 maart 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Cyprus begint een nieuwe bladzijde aan het Europese drama te ontwikkelen: hoe veilig zijn banktegoeden bij faillliete banken nog? Tot verbazing van velen zijn deze ineens niet meer zo veilig als gedacht. Als je bank heel erg failliet is, krijg je minder geld terug dan als je bank maar een beetje failliet is. Hoe logisch en ondankbaar toch. Europa betaalt niet klakkeloos de rekening. Er zijn grenzen, belastinggeld inzetten voor witwassende Russen gaat te ver. Ondanks de ferme houding van Dijsselbloem (this time is different, een genoegen dat aandeelhouders SNS al eerder mochten smaken) is de Europese solidariteitsgedachte weer snel aan het bekoelen. De Nederlandse kiezer loopt zelfs weg van Henk Krol in de open armen van Europa-activist Wilders, nu in de peilingen weer de grootste partij van Nederland, vooral ten koste van de VVD. Een meerderheid van het Nederlandse volk zou geen cent meer voor Cyprus willen ophoesten.  De Russen moeten die arme sloebers met deposito's > € 100.000 maar eens gaan helpen (maar dat valt niet mee: vliegtickets van Moskou naar Cyprus zijn uitverkocht).
De beurs was weinig onder de indruk van Cyprus. De rente daalde zelfs in Spanje en Italië, niet wat je zou verwachten bij een vermeende bankrun in die landen. De goudcharts zien er wat vriendelijker uit, maar dat zal eerder komen door het nijver kopen van de Peoples Bank of China van van alles (record aantal Amerikaanse staatsleningen in januari).

De FED deed zoals verwacht niets, voorspelde wel een lagere werkloosheid, maar onvoldoende om QE in gevaar te brengen.

Het economische nieuws in de VS was goed. Initial claims waren lager dan verwacht, de vastgoedmarktcifers goed (met uitzondering van het sentiment van huizenbowuers NAHBMI die 2 punten daalde), Phillyfed verbeterde, maar geeft een ISM aan die lager is dan de vorige maand.
In Europa vielen de voorlopige PMI's tegen. De IFO daalde marginaal, maar genoeg om de pessimisten vol overgave in de pen te doen klimmen: IFO verwachtingen gaat verder dalen op slechte nieuwe orders.
De autoverkopen daalden flink in Europa, vooral in Nederland waar de Rutterecessie wel heel hard toeslaat en bij de voorgenomen sadomasochistische verdere bezuinigingen kan Rutte misschien Colijn gaan verslaan qua economisch beleid. De bouwactiviteiten vielen verder terug in europa. Ook het tweede kwartaal lijkt in Europa een negatieve groei te gaan krijgen, maar dan moet het de plus indraaien (geen garantie).

De dollar zette zijn opmars tegen de yen en de euro even niet door. Kuroda kwam bij zijn eerste persconferentie als baas van de Bank of Japan met onvoldoende doldrieste plannen op de proppen. De leading indicators en de handelsbalans verslechterden.

In China verbeterden de voorlopige PMI's.

1 opmerking:

  1. Niet alleen in Nederland winnen de proteststemmers, ook in Frankrijk: daar is Marine LePen nu populairder dan Hollande

    BeantwoordenVerwijderen