7 maart 2013

Qeternity betekent euforie op beurzen

De grootste koersbewegingen in de afgelopen maand kwamen door andere gedachtespinsels over QE in de VS.
Uit de notulen van de FED van januari  bleek dat QE ter discussie stond. QE was niet zo zeker als men dacht. Vooral Stein is een tegenstander van overmatige QE. Hij ziet een kredietbubbel ontstaan. De FED heeeft uitgezocht dat een balans van $ 3000 miljard nog niet zo problematisch is voor de winst van de FED, maar $ 4000 miljard wel.  Andere verhalen repten van een mogelijk verlies van $ 500 miljard voor de FED op QE en dat gaat problemen geven: in tijden van bezuinigen slikken politici niet dat ineens de FED met $ 500 miljard gestut moet worden in plaats dat men $ 100 miljard krijgt. De politiek wil dan dat koppen rollen.
Als derde probleem van QE ziet men dat de inflatieverwachtingen hierdoor moeilijker in de hand te houden zijn.

Al die angsten over een voortijdig einde van QE werden door Bernanke tijdens zijn testimony voor senaat en congres. Hij wil per se doorgaan en iets als sequester maakt meer QE nodig, het maakt de heilzame werking van QE ongedaan.
Bernanke kwam volgens Bianco zelfs met nieuws: de exit van QE is niet langer wat hij in 2010 vertelde (exitscenario: 1. vermionder QEgroei, 2. stop QE, 3 verhoog de rente, 4. verkoop ingekochte rotzooi bij voorgaande QE). Nu is het alleen de eerste twee stappen. Verhoging van de rente is ver weg en verkoop van QE rommel is uit den boze, no way mogelijk.
Yellen legde er nog een schepje boven op met hoe royaal de FED moet zijn.
Bianco stelt dat de gedachten over QE nu heel anders zijn dan voor het einde van Operatie Twist. Daarvoor dachten 80-90% van de economen dat QE tijdelijk zou zijn, zo voorbij. Nu ineens gelooft iedereen dat QE een blijvertje is. Een enorm verschil en dat leidt tot flink hogere koerswnstverhoudingen.

Daar was de beurs uiteraard heel blij mee.
Bianco ziet echter gevaren voor de euforie die nu dreigt te ontstaan. QE kan als te erg inflatieopdrijvend gezien worden. Dat is het kleine risico. Het grote risico -en op termijn het meest waarschijnlijk- is dat de markt na een tijdje QE als iets verwerpelijks gaat zien: het helpt de economische groei niet, maar maakt benzine en voedsel duurder, d.w.z. 99% van de bevolking is slecht uit met QE (alleen die 1% proiteert via opgeklopte aandelenkoersen). De FED kan zich genoodzaakt zien QE terug te draaien als de aandelenkoersen te hard stijgen.
Kortom, QE is een probleem maar nu nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten