17 december 2014

dalende rente mokerslag voor Nederlandse pensioenfondsen

Bovenstaand plaatje heb ik al eerder gezien. Na drie klappen naar beneden zou de daling afgelopen horen te zijn. Nee dus, dalende olieprijzen gaven nog een extra klap naar beneden. De lange rente is gehalveerd in 2014. De waarde van de verplichtingen op marktwaarde voor pensioenfondsen is daardoor met vaak meer dan 25% gestegen. 
Bij de behandeling van de nieuwe regels voor pensioenfondsen in de Eerste Kamer werd al gesignaleerd dat de nieuwe regels vele jaren indexatie onmogelijk zullen maken. 
Zelfs het verhogen van de rekenrente via manipulatie met een Ultimate Forward Rate is niet meer genoeg om de pensioenfondsen te redden.
De paniek over de olieprijzen, Rusland en Griekenland gaat waarschijnlijk voor nieuwe kortingen op de uitkeringen leiden bij diverse pensioenfondsen.
Als Draghi overgaat tot grootscheeps opkopen van staatsleningen, dan kan de rente zelfs nog lager worden.
Het is vreemd dat er in Nederland geen actiecomités worden opgericht om Klaas Knot op het rechte spoor te houden en die heilloze QE tegen te houden. Dit stort Nederlandse pensioenfondsen verder in het verderf. Ze zijn schatrijk en zullen echt wel meer rendement op lange termijn gaan halen dan de schamele 1,4% uit de grafiek hierboven, maar dat is de rente waarmee ze moeten rekenen. Ze mogen nog wat foetelen met de UFR, maar dat verbergt hun grote armoede bij de huidige rentes niet. Als er niets verandert en straks iedereen 100 wordt, dan zal men op een houtje moeten gaan bijten, want je krijgt nooit genoeg pensioen bij elkaar gespaard via veilige vastrentende waarden bij de huidige rentestanden (als je op jeugdige leeftijden zoals 70 met pensioen wilt).

Lex hoogduin trok stevig van leer in het FD (Verdere verlaging van de rente leidt tot zeepbellen en drukt groeipotentie economie) tegen die naar beneden gemanipuleerde rente. Als hij het baantje van Knot had gekregen konden we wel naar die QE fluiten. 
Zonder QE zouden we denk ik inderdaad beter af zijn. De ECB hoeft alleen maar te zorgen voor een niet te dure euro en een lage rente, niet een superlage rente.
Lex hoogduin heeft gelijk dat door die lage rente er allerlei ongewenste zaken gebeuren. Men kan dan gemakkelijker geld verdienen met het kopen van obligaties of inkopen van eigen aandelen dan met het investeren in kapitaalgoederen die tot groei leiden.
Beleggers kijken niet meer of bedrijven verstandig investeren, nee ze kijken allen wat de centrale banken doen en kopen indexfondsen. Wat Philips of andere bedrijven doen, daar besteden ze geen aandacht meer aan.
(N.B. beleggingstechnisch is dit correct. De kranten staan weer vol van hoe erg actieve beleggers in aandelen achterblijven bij de index. Dit jaar in de VS bleef 88% achter bij de index van de beleggingsfondsen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten