7 december 2014

Goede nieuws van de afgelopen week: VS, kanker, olie, Calculated Risk

Het economisch nieuws uit de VS was bijzonder goed. ISM manufacturing 58,7 en ISM non manufacturing 59,3, hier hoort 4%+ groei bij. De groei van de werkgelegenheid op jaarbasis is het hoogste sinds vele jaren. Loongroei accelereert eindelijk, maar is niet zo hoog dat de FED moet ingrijpen (arbeidskosten per eenheid product daalden 1% over het derde kwartaal door de goede productiviteitstijging). De dollar is zo sterk dat de FED vindt dat ze op moet passen met minder ruim te zijn. Daarmee dwingen ze andere centrale banken tot nog meer verruiming. En Draghi wil wel. Hij moet langzaam de oppositie uit de kernlanden uit de weg ruimen, maar weet ze elke keer weer tactisch voor het blok te zetten. Het staat op de agenda, die felbegeerde QE en niet pas in maart maar al in januari. De vooruitzichten voor de groei in Duitsland worden teruggeschroefd, al stijgt de IFO expectations eindelijk weer.

In China is de beurs aan het exploderen en dan zou je zeggen dat men niet zo naargeestig moet zijn over de economische vooruitzichten van China. Kwade tongen zeggen natuurlijk dat de geldstromen uit onroerend goed en grondstoffen richting aandelenmarkt aan het gaan zijn, niet vanwege de goede fundamentals van aandelen maar vanwege de slechte bij onroerend goed.

 
Verder is er nog goed nieuws over de Medische Revolutie. Biotech aandelen breken niet voor niets records. Biogen lijkt iets interessants hebben gevonden om de productie van amyloid plak te verminderen om zo Alzheimer iets te bestrijden. 20 keer de winst van 2015 lijkt dan niet eens zo idioot, er is nog fantasie.
Het meest populaire artikel in de Wall Street Journal was over mensen die heel lang kanker overleven, nadat het al enorm is uitgezaaid. Verhalen van kwaadaardige malanomen die bij een deel van de mensheid kan worden genezen via peperdure medicijnen.
"Lung cancer is getting some cures, but expectations maybe a bit too high. Merck, Bristol Myers, Roche are big players in oncology. http://online.wsj.com/articles/cancers-super-survivors-how-immunotherapy-is-transforming-oncology-1417714379?mod=trending_now_1
Cancer super survivors: how the promise of immunotherapy is transforming oncology
An analysis of 4,846 advanced melanoma patients treated with one checkpoint inhibitor— Bristol-Myers Squibb Co. ’s Yervoy—found that 21% were still alive three years later.
Most experts believe it will take combinations of immunotherapy drugs—or combinations of immunotherapy with other cancer treatments—to optimize their impact. But finding safe and effective combinations is a daunting undertaking.
The drugs, which are costly to develop, are certain to fuel the debate about the cost of innovative drugs. Yervoy costs more than $120,000 for a four-course treatment, while Merck & Co’s Keytruda, approved in September for advanced melanoma, costs $12,500 a month, or $150,000 for a year."

 Het begint erop te lijken dat we de vooruitgang niet goed meten. De ICT- Revolutie leidt tot allerlei meetproblemen wat groei is http://macromarketmusings.blogspot.nl/2014/12/are-we-mismeasuring-productivity-growth.html
Ze geven het vermakelijke stukje film uit 1995 en dat lijkt wel haast het stenen tijdperk, je kunt haast niet geloven hoe primitief ICT toen was vergeleken met nu (https://www.youtube.com/watch?v=JMLH_QyPTYM
[dit wordt aangedragen om plausibel te maken dat er wèl vooruitgang is geboekt met diensten, het komt inderdaad onvoorstelbaar ouderwets over: de TV computerschermen, de grote telefoons, internet op basis van tijd etc.)
Het meetprobleem zorgt ervoor dat je productiviteit in de investeringssector wel goed kunt zien, maar in de consumptiesector zou er geen productiviteitsstijging zijn geweest sinds 1970. Dat is vreemd. Iets dergelijks zie je ook bij de winstmarges van het bedrijfsleven. Overhead, kosten van marketing zijn fors gedaald en in plaats daarvan is voor een deel meer productiearbeid ingehuurd. Dat ving de iets te lage investeringen op, maar nu zie je de vooruitgang in de efficiëntie niet goed meer.

Bill Brides van Calculated Risk wordt optimistischer voor de toekomst van Amerika. De consument is klaar met het afbouwen van zijn schuld (zijn debt service is nu heel laag door de lage rente). De overheid is gestopt met het extra bezuinigen en draagt weer bij aan de economische groei. Het begrotingstekort is laag genoeg en dat blijft zo in de komende paar jaar. En vooral: de groei van de werkgelegenheid.
Housing starts groeien weer en die groei kan nog lang aanhouden omdat we nog steeds op een abominabel laag niveau zitten. Men is te somber over de demografie van de VS. De beroepsbevolking die het meest consumeert, de 25-55-jarigen, groeit weer. De afzwakking na 2007 is voorbij en de millennials 20-25 is het grootste cohort, dus de consumptiegroei wordt beter ceteris paribus.


Het beste nieuws is dat we aan energie niet langer 7-8% van het BNP kwijt zijn, maar eerder 5%. De olieprijzen zijn in reële termen weer terug op de niveaus van voor 2007. Dat is in historisch perspectief overigens nog steeds duur. Maar de enorm sterk stijgende trend sinds 1998 die energie onbetaalbaar leek te gaan maken is gebroken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten