30 december 2014

overpeinzingen olieprijs

http://www.aei.org/publication/blog/carpe-diem/
het is echt fijn, die lagere olieprijs voor de automobilist. Hij bespaart in de VS zo'n $900 per huishouden vergeleken met 2014 per jaar. Hij gaat dat niet sparen maren uitgeven, beleven.
Hierboven een van de favoriete plaatjes van Jim Bianco. De val van de olieprijzen is volgens hem vooral veroorzaakt door de onverwacht zwakke groei in de weeld, van de onverwacht zwakke vraag naar olie.
    
ik ben niet helemaal overtuigd. De economische groei viel na 2010 bijna steeds tegen, maar pas in oktober 2014 viel de bodem uit de olieprijzen.


ik ben het wel met Bianco eens dat de bijstellingen van de economische groei in 2014 groot zijn geweest, beslist veel groter dan verwacht en ook de verwachtingen voor ver in de toekomst zijn flink neerwaarts bijgesteld (de trionf van secular stagnation).

Het aanbod van olie was ook groter dan verwacht. Maar dat lijkt niet door te gaan zetten naar 2015. Ook de neerwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen kan haast net doorgaan. Het kan doorgaan in landen als China, Rusland, Latijns Amerika, maar niet in de VS, Europa en Japan.
Dat zou suggereren dat de olieprijs ongeveer is uitgedaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten