20 december 2014

FED verbaast havikachtig, beurzen blij

De FED gaat onverdroten voort op het voorbereidingen treffen voor de eerste renteverhoging. Rond juni kan dit heuglijke feit dan plaatsvinden. Dan is een belangrijke reden waarom de rente naar nul neigt en pensioenfondsen daardoor over elkaar heen rollen om de pensioenrechten zo veel mogelijk af te stempelen weg.
Er is nog flink wat geanalyseerd sinds het rentebesluit van de FED
De markt heeft andere visioenen over de rente dan de dots van de FED aangeven (plaatje MS)
Ik zou dan de vermeende dots van Yellen/Fischer als uitgangspunt nemen, dat zijn de op vier en vijf na meest duifachtige voorspellingen. De rest van de kern van de FED stemt altijd braaf met hun mee.
Dus 0,75% voor 2015, 2% 2016 en 3% voor 2017 en op lange termijn 3,75%.
Dat is nog steeds hoger dan de markt zegt. Dat is niet zo vreemd. Iedereen spreekt van pauzes in de verhogingen. Bij pauzes kom je lager uit dan de dots. En pauzes komen denkt men vanwege allerlei redenen: te lage inflatie, tegenvallende banengroei en vooral deukjes in de beurskoersen. Voor eind 2017 zullen we vast wel een keer een beursdaling van 10% of meer zien, dat kan zelfs bij de huidige stijgingstrend van de beurskoersen.

De nadere analyse van Bianco is dat Yellen en daarmee de FED is overgegaan van data dependent naar guidance volgens de kalender. Geen verhoging bij de komende twee verhogingen, maar dan is alles onzeker. Dus nog heel wat nachtjes slapen voor het nulrentespook in de zak naar Spanje wordt meegenomen.
Plaatje Strategas. Dit plaatje was in tal van varianten te bewonderen. Men denkt dat de FED bij een veel lagere rente dan in andere cycli stopt omdat de trend sinds 1981 omlaag is en omdat de FED nu deflatie moet bestrijden in plaats van inflatie.
Strategas denkt dat rentestijging ophoudt bij 1% reëel (ongeveer  2,5-3% dus uitgaand van de OPCE inflatie waarnaar de FED kijkt). Dat is dus toch iets hoger dan de markt denkt. Ik denk dat iets hogere reële rente mogelijk is, maar dat men pas later aan 2-2,5% reële rente toe is dan 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten