6 december 2014

De wall of worry is nog groot als je de Barrons's leest


Er is weer de nodige emmer met pessimistische verhalen in Barron's.
Bovenstaand de cover van Barrons. Alhoewel de toon van het verhaal positief is, het is niet zo erg als in 2000, maken de gerustsellend bedoelende opmerkingen je bang (this time is different, bijna alle winst van de internetbedrijven wordt gemaakt door Facebook in de VS etc.).
 
De Barrons met verder het verhaal dat het mis gaat met China
Het gaat helemaal niet goed met China, sinds 2008 grossiert men daar in verkeerde investeringen, met infrastructuur zoals de bekende brug naar nergens toe, spooksteden, lege sportstadions.
Er zijn 50 miljoen appartementen/huizen die leeg staan omdat ze verhuurd minder waard zijn. De groei is veel lager dan gerapporteerd, eerder 4% dan 7,3%. Zelfs de cijfers die vroeger een controle waren op de groei zoals de elektriciteitsproductie worden nu gemanipuleerd.
Kortom er is een groeiende berg slechte schulden die gaat omvallen (2018?).

Bill Gross http://online.barrons.com/articles/janus-bill-gross-tells-investors-to-take-chips-off-the-table-1417711282?mod=trending_now_4 probeert zijn draai te vinden bij Janus door te waarschuwen dat het verstandig is risico terug te nemen. Dan komt er geld vrij dat je maar beter in zijn nieuwe fonds kunt beleggen natuurlijk. Echte nieuwe redenen geeft hij niet aan, waarom je op stel en sprong afstand zou moeten doen van je aandelen of lange obligaties. De centrale banken zijn gevaarlijk bezig en je ziet het bedrijfsleven niet productief investeren op basis van die vreselijke QE. Het kan niet goed aflopen met Kuroda en Yellen is litlle miss Muffet. Dat oplossen van een schuldencrisis met het maken van nog meer schulden blijft toch een moeilijke zaak.

http://online.barrons.com/articles/byron-wiens-predictions-and-worries-for-2015-1417815213
Byron Wien is een structurele optimist. Als die over zorgen begint...
Er waren veel onverwachte ontwikkelingen in 2014. Niemand had de grote val van de olieprijs, de rente in vooral de eurozone, de grote kracht van de dollar. Voorspellen blijft moeilijk.
Zorgen zijn er over Europa dat via Rusland en Duitsland in een nieuwe recessie kan komen, Japan en China hebben extra stimulering nodig om voldoende te groeien, geopolitieke zaken. Verder een heel positief verhaal over hoe innovatief en bruisend Israél is. Niet zijn jaarlijkse 10 verrassingen, nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten