21 december 2014

goed nieuws van de afgelopen week:overdreven wall of worry over olie, mooie trend commercieel onroerend goed VS, Cuba

Er is nog steeds een wall of worry rond de lagere olieprijzen. Men is bijzonder benauwd voor de gevolgen voor Rusland en andere olieproducerende landen. Men roept dan dat het erg lijkt op de Azië/Ruslandcrisis van 1998 of dat het zelfs erger is (Bomhof bijvoorbeeld). De meesten komen uiteindelijk dat Emerging Markets er nu veel sterker voor staan. Ze hebben nu enorme valutareserves en ze financieren nu hun staatsschuld zeer overwegend in eigen valuta. Ook het bedrijfsleven is voorzichtiger geworden met lenen in dollars.


Die lagere olieprijs is echt een zegen voor de consument en daarmee de economie. Hierboven een plaatje van Pielke http://rogerpielkejr.blogspot.nl/2014/12/gasoline-intensity-of-us-economy-at.html inclusief de voorspelling voor 2015 op basis van wat de consensus is voor economische groei en benzineverbruik (IEA). Die jaren met minder dan 2% waren overwegend goede economische jaren. Ten opzichte van 2013 heb je ineens 1% wind mee uit alleen benzine. Het meeste komt door de lagere benzineprijs, maar een deel komt ook door lagere benzineverbruik per hoofd. Aldus Doug Short  http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/DOT-Miles-Traveled.php overigens lijkt de daling te zijn gestopt en rijdt men weer iets meer (een goed teken voor de bedrijvigheid)

De NRC had als artikel: telkens weer te positief.
Daarmee bedoelde men dat men al jaren de economische groei te hoog inschat. Men heeft de schattingen voor de potentiële groei flink moeten terugschroeven. Dit jaar zie je dat 'men' daarom de schattingen voor de economische groei uit voorzorg verlaagd heeft (ik behoor ook tot die 'men', ik heb me er ook schuldig aan gemaakt onder het motto door schade en schande wordt men wijs, maar ik moest recent met de schatingen omhoog door de olieprijs en sterke dollar en infrastructuurinvesteringsplannen in Europa (Juncker) en de VS (Keystone Pipeline  etc.)).
Daardoor is het verhaal dat men te somber is, dat het beter zal gaan dan verwacht, een stevig verhaal. Daar houden beurzen van: als het beter gaat dan verwacht en centrale banken aardig blijven.

ISIS is militair nederlagen aan het lijden in Koerdistan. Dat is goed nieuws, dat houdt hun expansiedrift tegen.

De leading indicators en indicators voor de economie die enigszins co-incident zijn, verbeteren flink in de VS. Bijvoorbeeld de nieuwe hobby-indicator van Doug Short, Aruoba Diebold Scotti Phillyfed indicator (ja, daar kun je de blits mee maken bij een uitleg dat het beter gaat met de Amerikaanse economie, maar dan moet je de naam natuurlijk wel kunnen onthouden). De structurele trend is omlaag in de VS, net als voor de groei van het BNP en de Chicago FED indicator, de concurrent van de ADS. Dat men dit soort dalende lijnen tekent is een teken dat men nu zeer voorzichtig is met groeivoorspellingen http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Philly-Fed-ADS-Index.php


Beurzen gaven een enorme veerkracht aan na overmatig gepieker. Dat gebeurde vooral na het bekend maken van het besluit van de FED, waarbij men niet afweek van het pad van voorbereiden op de eerste renteverhoging rond juni. De FED was niet gezwicht voor de onrust op de beurzen. Markten zijn kennelijk helemaal niet zo benauwd voor een renteverhoging van de FED.
Curieus is overigens wel dat de rente maar blijft dalen, terwijl de FED maar vasthoudt aan voornemens om de rente te verhogen. De rente ligt stevig onder de dots. Dat geeft aan dat de markt rekening houdt met pauzes in de renteverhogingen van de FED. En die komen er echt wel denk, anders is de rente te snel op niveaus die de Amerikaanse economie zwaar pijn doen, laat staan die van de nodige Emerging Markets.

De asset economy draait op volle toeren in de VS. Niet alleen stijgen de aandelenbeurzen al jaren fors, maar ook de prijzen van commercieel onroerend goed zitten in een opwaartse trend van zo ongeveer 10% per jaar.
http://scottgrannis.blogspot.nl/2014/12/commercial-real-estate-boom-continues.html
Dat is voor een groot deel vanwege de extreem lage rente, maar ook doordat er te weinig gebouwd was vergeleken met de aantrekkende economie in de VS. Vooral huurhuizen zijn schaars, maar met ander commercieel onroerend goed gaat het ook prima. De gerealiseerde prijzen liggen ongekend hoog vergeleken bij de vraagprijzen, onroerend goed staat steeds minder lang te koop. Er zit kennelijk nog meer in het vat.


 Via bemiddeling van de paus is het gelukt om een doorbraak te forceren in de verstandhouding tussen Amerika en Cuba. Amerikanen mogen naar Cuba, gemakkelijk geld overmaken naar familie aldaar en naar hartenlust wapperen met hun credit cards.


De lagere olieprijzen doen het vertrouwen stijgen in de VS en europa. IFO expectations vliegen omhoog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten