16 december 2014

de club van pessimisten gelooft in recessie zonder QE in de eurozone

De club van pessimisten waarschuwt:
de obligatiemarkt weet het zeker: er komt een wereldrecessie. De grondstoffenmarkt weet dat ook bijna zeker.
De centrale bank van Rusland ziet bij een olieprijs van $60 een krimp van de Russische economie met meer dan 4%. Om die voorspelling uit te doen komen verhoogde men de rente alvast van 10,5% naar 17%. Dit is niet zo heel erg goed voor de export van Duitsland.
De grondstoffenprijzen maken duidelijk dat de cijfers over de economische groei in China niet kloppen. De echte cijfers zijn slechts 4% volgens tal van berekeningen. Bestrijding van corruptie is in eerste instantie groeidrukkend. De onroerend goed markt is aan het instorten. De cementproductie krimpt. De leegstand van appartementen is enorm. 20% vindt men normaal, omdat verhuren de waarde doet dalen. Een ongezonde situatie die recht gezet moet worden met veel lagere prijzen.
Credit spreads stijgen onrustbarend. High yield spreads voor de energiesector in Amerika naderen de 10%.
Centrale banken staan machteloos tegen het ineen zijgen van de inflatieverwachtingen. De ECB zit vol grappenmakers die een inflatie van 2% beloven. Dat anker van de inflatieverwachtingen is los geraakt. Deflatie staat voor de deur in de Eurozone.
Het Verenigd Koninkrijk wordt na de verkiezingen onbestuurbaar. Labour verliest aan Schotse nationalisten. UKIP plukt zetels weg van alle partijen. De enig mogelijke regering dreigt een grote coalitie van conservatieven-labour te worden.
Griekenland gaat weer proberen de Eurozone in de vernieling te storten als men ervoor zorgt dat Syriza de verkiezingen wint en dan gaat doen wat ze belooft (wat uiteraard onwaarschijnlijk is).
Volgens Bianco komt er helemaal geen echte QE in de eurozone. Der Spiegel heeft het uitgebreid bericht: Draghi heeft geen meerderheid bij de stemmers over QE. Hij is hierdoor zo gefrustreerd dat hij zo spoedig mogelijk een baantje in Italië wil bemachtigen.    De Fransen zijn niet dapper genoeg voor QE. Zowel Yves Mersch als Sabine Lautenschlager als Benoit Coeuré noemt men als voorbeelden van ECB gouverneurs die nog geen QE willen. Misschien staat men een vooraf gedefinieerde grijpstuiver toe.
Er komen steeds meer voorspellingen van terroristische aanslagen om de christenhonden die lager dan varkens zijn in de ogen van fundamentalisten als ze strijden tegen de waarden van de islam mores te leren. Eenzame 'lone wolves' als die idioot in Sydney worden verheerlijkt in de sociale media en zijn een oneindige bron van inspiratie. Een betrekkelijk veilige voorspelling.
De bijna altijd optimistische Josh Brown van het blog the Reformed Broker krijgt het benauwd van de voorspellingen bij Barron's van de uitgenodigde goeroes. Ze konden geen bear vinden. Geen wonder dat de beurs klappen krijgt. Iedereen heeft al gekocht. Vergelijk Jeff Miller, a dash of insight, ook een optimist, die het benauwd krijgt van al dat optimisme over de presidentscyclus terwijl Obama echt niet het normale spelletje kan spelen om de koersen voor zijn herverkiezing opwaarts kan manipuleren.
Dan is er nog de FED. Die is vastbesloten de fouten van 1937 te herhalen. Ze schrappen considerable time uit hun verklaring en de aandelenmarkt zit dan met de brokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten