23 december 2014

lagere olieprijzen: recessie in Texas, Rusland, slechtere tijden in Canada, Mexico, Brazilië

De vorige week kreeg menige belegger een hartverzakking door de dalende beurzen en rentes. 
Alles lag aan die in elkaar stortende olieprijs. Dat was ineens slecht. Men ging verhalen verzinnen waarom een lagere olieprijs zo'n ramp is. De beurzen zijn weer tot hun positieven gekomen, maar de stroom aan verhalen hoe erg het wel niet is dat de olieprijs zo daalt is nog lang niet opgedroogd. Het is de bekende mosterd na de maaltijd en dan nog van een slechte kwaliteit.
Die lagere benzineprijzen, die zouden onmiddellijk omgezet moeten worden aan ontwikkelingshulp aan olieproducerende landen en bedrijven. Rusland dreigt uit de index voor Opkomende Landen te worden gestoten en mag dan samen met Argentinië en Venezuela op het strafbankje gaan zitten.

plaatje uit FT via Sober Look http://soberlook.com/2014/12/if-energy-prices-remain-near-current.html
die vooral de zaken voor Canada somber inziet. Huishoudens hebben daar vergeleken met hun inkomen bijna even veel schuld als in Nederland en Denemarken. De olieprovincie Alberta gaat slechte tijden met crashende huizenmarkten tegemoet.
Eenzelfde verhaal over Texas. Olie en alles dat daar mee samenhangt is ongeveer 8% van het BNP in de VS zo leest men ineens, ook al werkt er maar 1% van de beroepsbevolking in. Het is overigens wel 8% van de investeringen in de VS.
http://www.bloomberg.com/news/2014-12-18/bankers-see-1-trillion-of-investments-stranded-in-the-oil-fields.html
Dit soort cijfers zijn niet zo heel erg hard. Exxon liet in het jaarverslag zien dat het olie produceert tegen gemiddeld iets meer dan $12. 
(en ja, ik denk ook dat $70 een meer normale olieprijs is voor de komende jaren dan onder $60)

Maar inderdaad, er zijn heel wat dure oliegebieden waar men geen winst gaat maken bij prijzen onder $ 70. Dus zijn er ineens heel veel meer slechte schulden. High yield spreads in de VS zijn flink opgelopen en daarmee de hele index voor high yield. Bij Emerging Markets Debt zijn de olielanden ook in de versukkeling geraakt, maar behalve Rusland en Venezuela niet erg.
Die credit spreads zijn de laatste dagen gelukkig weer flink aan het teruglopen. De roebel is al enige dagen de sterkste valuta in de wereld. 

De credit spread van Rusland is in een paar dagen gedaald van van 485 naar 420 basispunten (voordat Poetin zijn snode plannen met de Oekraïne ging uitvoeren was het overigens maar net iets meer dan 200 basispunten)..
 De roebel hangt heel erg same met de olieprijs. De paniek over de roebel lijkt over het hoogtepunt heen en dat zou dus ook het geval kunnen zijn voor de olieprijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten