9 december 2014

swaprente 5 jaar vooruit 5 jaar eindelijk voldoende laag in de VS


Bovenstaand plaatje laat ik al een hele tijd zien (bijvoorbeeld http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/06/de-rente-kan-nog-lager-in-de-vs.html). Dat stoten op de lauwe dunne lijn parallel aan de rode trendlijn was mijn doel voor de rente. Het is er dan eindelijk van gekomen: de vijf jaar vooruit 5 jaar swap rente in de VS is nu eindelijk even ver onder de trend van de nominale BNP groei gekomen als hij er boven uit kwam doordat Bernanke begon te hinten op een mogelijke verhoging van de rente via ‘taper of qe’ waardoor er een 'taper tantrum' ontstond.

De rentedaling is gekomen door toe te geven aan de angsten voor Secular Stagnation en de lokroep van lagere olieprijzen.

De inflatieverwachtingen kelderen hierdoor. Niet dat de correlatie tussen inflatieverwachtingen en rente zo sterk is tegenwoordig, maar toch.
De lagere olieprijzen hebben voor een duikeling van de inflatieverwachtingen gezorgd, ook in de VS. Waarom de 10 en 30 jaar verwachting hier zo door beïnvloed zijn is me een raadsel.
Na de goede economische cijfers van de laatste tijd zou je toch zwaarder kunnen gaan inzetten op hogere inflatie zoals Stanley Fischer van de FED ook doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten