13 december 2014

lage olieprijzen slecht, Supermario is een overschatte kruidenier, geen considerable time meer over in VS, weg met credits

Daar zijn ze weer, die plaatjes met hoe erg de val van de beurzen is, hier van de S&P http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Current-Market-Snapshot.php. En het kan nog erger worden, vaak stopt het pas bij -5% tot -6%.
We worden nu geïndoctrineerd dat lagere olieprijzen slecht zijn. Dearleader Yellen raakt daardoor de kluts kwijt en heeft doorgeefluikje Hilsenrath aangespoord te verklappen dat de frase ' considerable time' wordt geschrapt. De eerste renteverhoging komt naderbij en dat allemaal omdat het zo goed gaat met de werkgelegenheidsgroei. Door de lagere olieprijs dreigt het nog beter te gaan.
Supermario gaat teleurstellen, hij koopt slechts leningen op ter grootte van muizenkeutels. Hij gaat QE doen, maar het zal niets voorstellen. Een nieuwe zorg.
Griekenland wordt zoals altijd een tragedie, al kan het ragfijne spel van Samaras roet in het eten gooien. Maar het zal er om hangen  of hij zijn presidentskandidaat verkozen krijgt en als dat niet lukt of Syriza sinterklaas mag gaan spelen van onze centjes.
Die lagere olieprijzen jaagt de stuipen op het lijf van beleggertjes in high yield, 16% van de high yield leningen in de VS is voor oliemaatschappijen die zich te diep in de schulden hebben gestoken om peperdure schalieolie te winnen. Banken zullen daarom van Texas tot Noord Dakota omvallen.
OPEC-landen zullen samen met Rusland tot armoede veroordeeld worden en stoppen met importeren.
Lagere olieprijzen gaan voor deflatie zorgen in Europa waardoor schuldenlasten ondraagbaar worden. Huilende pensionado's gaan straks tekeer tegen Supermario nu de 30-jaar swaprente onder 1,5% kwam en hun rechten gekort moeten worden met tig procent. Jongeren weten nu zeker dat ze geen pensioen meer krijgen, want die snotterende oma's stemmen op partijen die UFR's van 5+% gaan afspreken en zo eten ze de pensioenbijdragen van de jongeren op.
Je ziet vast straks opstootjes bij benzinestations waar pompbediendes weigeren benzine gratis te verkopen door de lagere olieprijzen en daarom in elkaar geslagen worden. Ja, die onrust vanwege lagere olieprijzen gaat vast dramatisch worden. Al die consumenten die het niet langer nemen dat de prijzen dalen.

Kortom beurzen gingen mondiaal achteruit (schade van vrijdag zit nog niet in het plaatje). Vooral de Engelsen zijn het zat na al die dalingen. Emerging Markets zakken tomeloos weg onder leiding van Poetin.

Net nu iedereen zeker wist dat aandelenbeurzen allen maar kunnen stijgen in december, de dollar sterker wordt, gaat een en ander weer heel anders dan iedereen denkt. Zijn de zorgen correct? Natuurlijk niet, maar beurzen kunnen altijd zo maar 5% dalen, zelfs 10%. Voor meer moet er echt iets aan de hand zijn, niet iets heilzaams als lagere olieprijzen, nakende renteverhogingen omdat het zo goed gaat in de VS en hogere groeivoorspellingen zelfs in de Eurozone en Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten