7 december 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen regaeerden heel gematigd op al het goede economische nieuws uit Amerika. Alleen de Chinese beurs explodeerde verder. Lagere groeiverwachtingen in Duitsland en niet genoeg vertrouwen dat Draghi zijn medegoverneurs kan verleiden tot QE zijn hier misschien schuld aan. Ook zijn er zorgen dat maar neer plonzende olieprijzen aangeven dat we wereldwijd in een recessie zitten, want buiten de VS gaat het slecht met de economie.

In de VS bleef de ISM manufacturing zeer hoog op 58,7 en steeg de ISM non manufacturing naar 59,3. Dat was beter dan verwacht en wijst op 4-5% economische groei. De werkgelegenheid steeg met 321.000 en voor de vorige maanden was er een opwaartse herziening van 44.000. Hierdoor is de stijging op jaarbasis nu het hoogste in jaren. De werkloosheid bleef op 5,8% steken. De lonen stegen 0,4% over november, ook veel meer dan verwacht. Het tekort op de handelsbalans viel iets tegen. Dat en nog niet erg beste retail sales zorgen ervoor dat de consensus verwachtingen voor het vierde kwartaal nog niet echt boven de 3% uitkomt. De bouw (construction) was sterk met +1,1%. Autoverkopen waren sterker dan verwacht gestegen. Nieuwe orders daalden 0,7%, een tegenvaller. De productiviteitstijging over het derde kwartaal was voldoende om voor 1% lagere arbeidskosten per eenheid product te zorgen (geen loonkostenprobleem dus).

In Europa vielen de PMI's iets tegen (vooral Duitsland met 49,5), nog steeds geen economisch herstel signalerend. De Bundesbank stelde de verwachtingen voor groei en inflatie fors naar beneden bij.De werkloosheid in Frankrijk liep op naar 10,4%.
De ECB stelde de inflatieverwachtingen flink naar beneden bij en ook in 2015 en 2016 blijft de inflatie ver onder de doelstelling van 2%. De ECB moet overgaan tot QE om de neergang te keren, nu zelfs Duitsland tegenvalt. Draghi beloofde niets bij de officiële persconferentie, maar liet daarna uitlekken QE in januari op de agenda te zetten en dat de meerderheid dan beslist (de niet- kernlanden inclusief Frankrijk hebben een grote meerderheid van stemmen)

In China kwamen de PMI's iets lager binnen dan gedacht, rond 50. In Japan 52 voor de industrie en voor diensten 51,2 , eindelijk weer boven 50. Investeringen groeiden 5,5% op jaarbasis maar autoverkopen daalden 13% op jaarbasis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten