23 april 2015

de rentebubbel zet nieuwe regels voor pensioenfondsen onder druk

De rente is zo laag geworden dat het eigenlijk iedereen duidelijk is dat je enorme verliezen gaat lijden op lange obligaties in de komende jaren.
Bill Gros noemt het the short of the century
Jean Frijns noemt het beleggen in obligaties met een negatieve rente iets dat zo erg indruist tegen het prudent person principle dat pensioenfondsen zo snel mogelijk bevrijd moeten worden van het juk dat ze dwingt om idioot zwaar te beleggen in langlopende leningen en/of lange swaps.
Martine Hafkamp heeft voor normale rijke mensen de prudent portfolio afgeschaft omdat staatsleningen niet meer veilig zijn bij een rente van 0 of lager.Een mens die niet gestoord is belegt niet meer in lange staatsleningen.
Toch staan de pensioenfondsen bol van die beleggingen die een normaal denkende particulier met geen polsstok wil aanraken.
De rente daalt al meer dan dertig jaar, nul is geen ondergrens gebleken, de ECB kan de rente de komende vijf jaar niet verhogen, de FED wordt overduidelijk steeds meer gedwongen de rente niet of nauwelijks te verhogen op straffe van een zwakke groei door de dan veel te sterke dollar.
Die zeer lage rente forceert deflatie en steeds lagere potentiële groei. Het forceert lage volatiliteit tot de ontploffing.
Het lijkt op de steeds groter wordende maatregelen om bosbranden te voorkomen in zeer droge gebieden. Dat gaat tijden goed tot er de grootste bosbranden van de eeuw ontstaan.
Ik ben verhalen aan het verzamelen die QE als zeer gevaarlijk zien voor economische groei en financiële stabiliteit. Die waren er altijd al, maar de laatste tijd kan ik elke dag diverse nieuwe verhalen melden met steeds een andere invalshoek. (gisteren Volcker http://blogs.wsj.com/economics/2015/04/20/chatty-former-chairs-turn-up-fed-policy-noise/
 ) Dat is bijzonder. Het kan niet uitblijven dat centrale banken financiële stabiliteit de voorrang moeten geven, de verzekeraars en pensioenfondsen van de ondergang moeten redden. Maar morgen zien ze nog niet het licht.

N.B. Velen zeggen dat de markt altijd gelijk heeft. Die lage rente is er niet voor niets. Dat is zo, maar het kan ook iets zijn dat alleen maar voor de korte termijn juist is. Denk aan de uitgaven van Griekenland precies een jaar gelden. Griekenland werd alom gefeliciteerd dat ze weer geld konden aftappen uit de obligatiemarkt. De emissie was acht keer overtekend. men preess zich gelukkig dat ze een Griekse obligatie met hoge rente konden bemachtigen. Op het ogenblik is men wat minder blij met Griekse obligaties en denkt men toch anders dan een jaar geleden over Griekse obligaties. Dat kan in mindere mate ook met andere obligaties gebeuren. Het risico lijkt totaal asymmetrisch. Geen daling onder -0,2% maar wel mogelijkerwijs eens stijging tot 2 à 4%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten