4 april 2015

werkgelegenheidsgroei VS valt tegen, markt prijst renteverhoging FED uit voor 2015

Slechts 126.000 nieuwe banen erbij vorige maand in de VS. Dat was een boel minder dan de 240.000 die men verwachtte. De groei over januari en februari werd 69.000 naar beneden bijgesteld. De gemiddelde werkweek werd 0,1 uur korter.
De lonen stegen 0,3%, dat was 0,1% meer dan verwacht en hier zitten de goede voornemens tot meer loonstijging van Walmart, McDonalds, Target nog niet in.

De pessimisten glorieerden. Bianco kreeg gelijk dat de werkgelegenheidsgroei in enkele sectoren ongeloofwaardig hoog was. Dat is nu minder het geval.
Zerohedge klaagde dat alleen de ouderen een baan krijgen ten koste van de jongeren http://www.zerohedge.com/news/2015-04-03/no-country-young-workers-only-americans-55-and-older-found-jobs-march. Ik denk dat weinig werklozen boven de vijftig zo'n klaagzang kunnen begrijpen.
55+ zag ruim 3000.000 banengroei, de rest 200.000 krimp.
Overigens komt een en ander vooral door de enorme groei van het aantal 55-plussers. Deze hebben veelal onvoldoende gespaard om met pensioen te gaan en moeten steeds vaker gedwongen doorwerken
De participatiegraad laat een minder duidelijke gunstige ontwikkeling van ouderen zien (let ook op schaal links voor de jongeren en rechts voor de ouderen).  Een en ander laat zien dat er nog heel wat werkgelegenheid bij moet komen in de VS.
Calculated Risk sust de boel een beetje: op jaarbasis is er nog geen deuk geslagen in de groei van de werkgelegenheid.
Bianco werd er weer in bevestigd dat de FED de rente niet gaat verhogen in 2015. De FED volgt slaafs de markt en die gelooft na vandaag even niet meer in renteverhogingen in 2015.
Overigens zei ik aan het begin van mijn jaar bij de tien verrassingen dat de FED de rente zou gaan verhogen vanwege het argument van financiële stabiliteit. Negatieve rentes brengen banken maar in problemen en spaarders kunnen geen pensioen meer financieren uit de rente. Dat begint steeds meer het enige argument te worden waarom de FED de rente gaat verhogen voor september.
Hoge stijging van de arbeidskosten per eenheid product door de daling van de productiviteit in het eerste kwartaal. Hogere loonstijging is mogelijk, maar veel lijkt het niet te worden, niet genoeg voor Yellen.
Overigens verwacht ik na het zwakke eerste kwartaal meer groei na het eerste kwartaal. En dan gaat in september de rente toch omhoog.

1 opmerking:

  1. Mish had een heel verhaal om uit te leggen dat de groei van de werkgelegenhied van 55-plussers in de VS lager is dan de groei van de bevolking van 55plussers. Dit is niet het geval bij de kerngroep 25-54, die krijgen wel vaker werk dan de groei van hun bevolking http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2015/04/employment-what-age-group-gets-jobs.html

    BeantwoordenVerwijderen