23 april 2015

VBA risicostandaarden 2015: optimistisch laag

Bovenstaande tabel is uit het VBA rapport risicostandaarden 2015

Staatsleningen AAA-AA 3 tot 5% standaarddeviatie?
Misschien nog zo lang de ECB ze op volle kracht blijft inkopen, maar daarna moet je toch aan heel andere cijfers denken. De standaarddeviatie van de rente is de afgelopen een, twee decennia 1,3% geweest. Op basis van kwartaalcijfers van de laatste vijf jaar kun je 0,7% noteren.
De modified duration van een tienjaar staatslening was vroeger iets van 6 à 7. Nu bij een coupon en rente van 0 is deze tien. Dat doortrekkend naar de standaarddeviatie kom je uit op 7% of zelfs 13% voor tienjaarsleningen. Voor de hele markt kun je iets lager gaan zitten en oude leningen hebben heel ouderwets nog een coupon die de duratie vermindert. Maar voor een horizon van 5 tot tien jaar zou ik uitgaan van minstens 7%. (nu werpt u natuurlijk tegen dat de rente haast niet meer 0,7% kan dalen van de huidige niveaus en dat daarom de standaarddeviatie lager moet zijn. Het risico is asymmetrisch, maar de fluctuaties zijn minder dan 7%, omdat de rente haast niet kan dalen. Dat maakt de zaak alleen maar erger.)

Credits.Dat lijkt redelijk, maar ze zijn risicovol bij de komende recessie over enige jaren. De huidige defaults zijn extreem laag. Dat hoeft niet ineens meer te stijgen dan historisch gemiddeld.

Aandelen. 12 tot 17% is genoeg in het QE-tijdperk. Maar door de opgeklopte waarderingen kun je verwachten dat bij de volgende recessie de koersen geen 20-25% gaan dalen maar 40-45%. D.w.z. prudent zou een standaarddeviatie van 20% zijn of meer.


Beursgenoteerd vastgoed. Dat was in het verleen veel volatieler dan gewone aandelen. Maar de laatste tijd zijn vooral fondsen als Simon Property Group en Unibail Rodamco heel groot geworden vergeleken met de ontwikkelaars. Je berekent nu een bèta van ongeveer 0,75 uit voor beursgenoteerd onroerend goed volgens benchmarks die de ontwikkelaars wat benadelen. Minder volatiel dan aandelen wereld zou ik nu verwachten tenzij je en benchmark kiest die de ontwikkelaars een extra hoog gewicht geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten