18 april 2015

inflatie VS geen reden voor FED om rente op 0 te houden

Met argusogen zat men uit te kijken op vrijdag naar de inflatiecijfers van de VS. 0,2% op maandbasis voor de gewone inflatie en de kerninflatie. Voor de totale inflatie was 0,3% verwacht vanwege iets hogere olieprijzen, voor de kerninflatie (inflatie ex energie en voedsel)  juist iets minder.
De FED kijkt vooral nar de kerninflatie, liefst de PCE. Die komt later bij de groei van het BNP volgende week.
Scott Grannis had een heel verhaal dat de kerninflatie al jaren constant is en dat de FEd geen reden heeft om die aan te jagen http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/04/2-inflation-is-alive-and-well.html
De kerninflatie daalde van 1981 tot 1998 en daarna is deze vrijwel constant gebleven. Tot 1998 zag men de inflatie als probleem, daarna niet meer. Soms zag men zelfs een deflatieprobleem. Maar dat is niet te zien aan de Amerikaanse cijfers voor de kerninflatie.
De inflatieverwachting is de afgelopen tien jaar met even een deflatiepaniek in de kredietcrisis als een blok blijven liggen.
De inflatie is niet de reden voor de lage rente.
Ik deed een regressie van de tweejaars rente op de kerninflatie en de werkloosheid. Dan krijg je bovenstaand plaatje.
In de jaren 90 was de rente veel hoger. Dat was vanwege de vermeende noodzaak de inflatie te bestrijden en vanwege hogere economische groei. Na 1995 begon men in een new era van permanent hoge productiviteitsgroei te geloven en daar hoorde een hoge reële rente bij.
Door de schok van de kredietcrisis schoot de werkloosheid omhoog en de inflatie even omlaag. Daar hoorde een negatieve rente bij, maar dat kon niet. En presto, daar was QE om de rente te laten lijken op iets negatiefs.
Na 2012 is de rente veel te laag vergeleken met het historische verband. Dat komt omdat men nu niet in een new era van hoge productiviteit aan het geloven is maar in een nieuw normaal tijdperk van secular stagnation.. Eerst leidde dat tot een rente die 2% lager was dan de historische trend, nu groeien we richting ruim 3% te laag.
Echt, er is een hogere rente nodig. Anders krijgen we stagflatie en/of failliete pensioenfondsen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten