26 april 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De markten hebben positief gereageerd op de winstcijfers. Deze waren iets beter dan verwacht en in de VS was de ravage van de sterke dollar en lagere olieprijs iets minder dan gedacht. Wel waren de omzetten wat lager, maar gezien de lage economische groei ook weer niet zo verwonderlijk.
De Nasdaq zette na 15 jaar eindelijk weer een all time high en de S&P volgde met nipt weer een nieuw high. Dat is gunstig volgens de chartisten. De S&P kan zich dan ontrukken aan het horizontale verloop sinds de FED geen nieuwe leningen meer inslaat in het kader van QE.

De aanwijzingen dat de groei in Duitsland in het eerste kwartaal hoog was, zo’n 0,5 tot 0,8% (niet geannualiseerd) nemen toe. De IFO was mooi, vooral voor de huidige situatie. De 10-jaars rente van Duitsland kon hierop verdubbelen. In Spanje groeit de werkgelegenheid nu een forse 500.000 (op jaarbasis).
In de VS geven de high frequency cijfers aan dat de groei weer aantrekt, maar niet erg sterk (initial claims werkloosheid laag, d.w.z. doorgaande groei werkgelegenheid, meer hypotheekaanvragen om een huis te kopen, etc.). Dat houdt de FED royaal.
Ik blogde al dat Rogoff met goede argumenten vindt dat de groei beter zal zijn dan Secular Stagnation.

Er zijn aanwijzingen dat de economische groei wat te zuinig gemeten wordt in de VS (bijvoorbeeld de bijdrage van de smartphone). De reële loongroei zou je moeten meten met de PCE, de inflatie-index waar de FED naar kijkt, en niet de gewone CPI, consumptieprijsindex. Dan zie je een betere reële groei dan de reeks aan huilverhalen.Verder nog een plaatje dat je bij de huidige waarderingen van de beurs nog altijd een positieve opbrengst had in het jaar erna.http://uk.businessinsider.com/pe-ratio-frequency-and-12m-returns-2015-4

En de Amerikaanse politiek lijkt ineens in staat tot positieve ontwikkelingen: goedkeuring van het Trans Pacific Partnership, waardoor de wereldhandel kan groeien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten