2 april 2015

Potentiële groei 0,3% in Europa en 0,9% in VS volgens wet van Okun (JP Morgan)

Lupton, Kasman, Hensley van JP Morgan hebben zitten rekenen wat de potentiële groei is als je gelooft in de wet van Okun. Oorspronkelijk zei deze dat de groei in de VS 3% hoort te zijn plus ongeveer twee maal de daling van de werklooshied. In landen met minder groei van de beroepsbevolking is de gevoeligheid voor werkloosheidsdaling op de groei wat minder, maar nog steeds groot.
De laatste jaren overschatte je de groei dan enorm. Dat heeft gelied tot et wat hutselen met cijfers door de economen van JP Morgan. Ze produceerden bovenstaande tabel.
Dit is wat er gebeurd is met de groei. Die bleef laag, zelfs bij een prima groei van de werkgelegenheid. Die groei van de werkgelegenheid geeft meestal een prima loonstijgig, maar this time is different. er is bijna geen inkomensgroei, zelfs niet na een behoorlijke periode van daling van de werkloosheid.
Men komt tot bedroevend lage potentiële groeicijfers. En die gaan kloppen als er geen loongroei komt. Dan komt er geen inkomensgroei en blijven we op een houtje bijten. dat is niet mijn basisscenario en ook niet dat van JP Morgan, maar het kan. Dan kan overigens de rente nog omlaag in de VS. In Duitsland moet de tienjaarrente verdubbelen naar 0,3% pls een verwachte inflatie van wel bijna een procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten