16 april 2015

verzet groeit tegen overdadig ruim monetair beleid met 0% rente en Qe

In de vorige post had ik een grafiek van DNB met hoe riskant de lage rente is voor verzekeraars, pensioenfondsen en in mindere mate ook banken. Dat verzte van DNB is niet helemaal onverwacht, want Nederland is fel gekant tegen QE van de ECB om Zuid Europa overeind te houden zonder hervormingen.
De rente wordt er veel te laag door om nog risico te nemen en deflatie in de noordelijke ECB landen wordt in de hand gewerkt. 

In de VS groeit het verzet tegen QE ook. Eigenlijk om dezelfde redenen. het is niet langer mogelijk om een pensioen bij elkaar te sparen als je voor je 75ste met pensioen wilt. De pensioenspaarder en de gepensioneerde rentenier wordt beroofd door degenen met te veel schulden. dat worden er overigens steeds meer bij een 0% rente.
De verstoring van de markt begint zorgelijk te worden. de extreem lage rente maakt het alleen nog aantrekkelijk om eigen aandelen terug te kopen en investeringen te doen die absoluut veilig zijn en vrijwel niets opbrengen. Het veroorzaakt een pessimisme dat de animal spirits doodt.

Einhorn http://www.zerohedge.com/news/2015-04-13/einhorn-slams-bernankes-blog-says-fed-policy-destructive-force-shouldnt-exist-outsid 

Einhorn Slams Bernanke's Blog, Says Fed Policy Is A "Destructive Force That Shouldn't Exist Outside Of Fiction"

the Fed is now on the defensive not only from tinfoil bloggers who said QE would ultimately lead to war, revolution, and global catastrophe, but

Druckenmiller http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-10/druckenmiller-recounting-soros-experiences-blasts-fed-policies

Druckenmiller Recounting Soros Experiences Blasts Fed Policies

Een en ander is de FED niet onbekend. daarom gaat de FED de rente verhogen, ook al is het economisch signaal niet zo sterk. Yellen heeft zich al laten ontvallen ontvankelijk te zijn voor bovenstaande verhalen. Een verhoging van 1/8% van de FED rente in juni is niet zo onwaarschijnlijk als de markt nu denkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten