9 april 2015

economische verrassingen volgens Citigroup Economic Surprises Index in VS, eurozone, China en Japan

.Hieronder enige plaatjes die aangeven of het economische nieuws aan het mee- of tegenvallen is. Dat kun je op allerlei manieren bijhouden. Bepaald nieuws is belangrijker. Recente cijfers zijn belangrijker. De index van Citigroup is erg populair en die wegen de cijfers van de afgelopen drie maanden mee. Daardoor lopen sommige andere indexen die alleen aar de recente cijfers kijken vaak iets voor.
Maar de index van Citigroup heeft als voordeel dat door geheimzinnige krachten de index naar verloop van tijd steeds onder -60 en boven +70 gezogen wordt. Dan is men overdreven negatief of positief en kun je gaan rekenen op een omslag. Dan valt he nieuws nog steeds tegen (of mee). Pas bij 0 is een en ander in evenwicht.
Van tijd tot tijd gaan beurzen en valutakoersen en rentes erg mee met de economische verrassingen, soms ook helemaal niet. Dus je moet je niet alleen afvragen of de trend van nieuws gaat mee- of tegenvallen maar ook of de beurs zich daar veel van zal aantrekken of , interessanter nog, vertraagd op zal reageren. Helaas: meestal loopt de beurs voor. Niet altijd.
Het economisch nieuws is maximaal tegengevallen in de VS. De trend verbetert nu. De obligatiemarkt had dit al aangegeven
In de eurozone valt het nieuws ongeveer maximaal mee. De daling van de euro deed wonderen.
Na een zeer zwak eerste kwartaal is het economisch nieuws in China aan het meevallen, in lijn met het herstel van de koperprijs
In Japan valt het economisch nieuws al een hele tijd iets tegen. Geen hulp van de yen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten