29 april 2015

“En Alice, heb je al zes onmogelijke dingen voor je ontbijt verzonnen”, vroeg de koningin in Wonderland? “

Ja zeker, zei Alice…
1.     Negatieve rentes voor de lange termijn, want dan houd je je geld aan onder de matras (Zwitserland en Duitsland)
2.     Stijgende prijzen bij toenemende productie en afnemende vraag, want dat kan niet volgens de wet van vraag en aanbod (olie: meer productie Saoedi-Arabië en tegenvallende groei in China, Japan en de VS)
3.     Steeds meer mensen die ernaar verlangen zo’n goed stagscenario te krijgen als Japan na 1990 (dat was veel beter dan wat Europa zag na 2008)
4.     Een dalende groei van de consumptie door de lagere olieprijs
5.     Een record high voor de Nasdaq na het barsten van de bubbel
6.     Overstromingen in het droogste gebied ter wereld, de Atacama woestijn, waar in geen zeventig jaar een druppel regen is gevallen

Maar Alice, dat is dit jaar allemaal mogelijk gebleken”, zei de koningin.
Je moet beter proberen.
Een stijgende rente in Duitsland, probeerde ze. Nee. Bill Gross (de Duitse rente is ‘the short of the century‘ heeft niet altijd ongelijk (anders zou hij geen miljardair zijn) en als zelfs Gundlach een short overweegt tegen de Duitse rente, dan is het zo maar mogelijk dat de Duitse rente stijgt. Het gaat helemaal niet zo slecht in Duitsland.

“Je moet denken aan echt onmogelijke dingen als een stijgende rente die zorgt voor stijgende obligatiekoersen, geen aardbevingen meer in Groningen, Ajax dat de wereldcup wint of een Griekse overheid die zijn schuld terugbetaalt (uit hogere belastingopbrengsten van de rijken), 3% potentiële economische groei in de VS (zoals de wet van Okun belooft), bankiers die nooit meer een grote bonus willen graaien”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten