27 april 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Aarzelend werden re nieuwe all time highs gezet voor de S&P en na 15 eindelijk ook voor de Nasdaq. Dit kwam vooral als vorige week al gesuggereerd door meevallende winstcijfers in de VS. De winsten versloegen iets vaker dan normaal de verlaagde consensusschattingen, de omzetten vielen iets tegen en de schade van de sterke dollar was niet erger dan verwacht.

We raken niet erg meer van de kook van Griekenland, ze krijgen gewoon een dictaat van de andere eurolanden als ze geen geloofwaardige maatregelen nemen. Tot juni kan men kennelijk nog betalen.

Het economisch nieuws valt nog steeds iets tegen in de VS, al is er wel herstel te zien vanaf maart, wijzend op ongeveer 2,5% groei.  in het tweede kwartaal. Initial claims voor werkloosheid bleven net onder 300.000. Huizenverkopen vielen iets tegen, maar hypotheekaanvragen voor een huis te kopen zat opnieuw in de lift. Orders voor duurzame goederen viel tegen. Een en ander wijst op lage groei industriële productie en niet te uitbundige detailhandelsverkopen.

In Duitsland steeg de IFO netjes, vooral door de beoordeling van de huidige situatie, die voor de toekomst nam miniem af. Een en ander wijst op doorgaande goede groei in Duitsland (iets boven de consensus). Dit zorgde voor enige rentestijging (samen met verhalen dat de Chinese centrale bank zijn valutareserves iets afbouwt om de economie te stimuleren via o.a. kapitaalinjecties in banken).

De flash PMI's waren wereldwijd iets tegenvallend. Ook in China, Japan, onder de 50 daar zelfs. Daardoor gaat het nog niet goed met de prijzen voor metalen. De olieprijs doet het beter, opgedreven dor enorme vraag van o.a. hedgefunds. De vraagverwachtingen voor olie verbeteren, hetgeen op betere groei in de wereld wijd. Dat ligt vooral aan Europa/Japan, niet aan China.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten