6 april 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De soft patch in de VS begint wel heel erg duidelijk te worden. De groei van de werkgelegenheid viel bitter tegen met 126.000, ook al is dit hoger dan de langzame groei van de beroepsbevolking. De ISm daalde naar 51,5. Personal spending was maar 0,1% ook al was personal income +0,4%. De spaarquote is flink aan het stijgen. Men geeft het meer uit aan diensten dan aan dingen. De PMI's non manufacturing zijn niet alleen in de VS hoger dan die voor manufacturing overigens (al was er een 0,4 daling tot 56,5 in de VS).
In de VS valt het macronieuws tegen en in Europa mee. De PMI's liepen op in de eurozone.
De dollar was door een en ander zwak (dat iedereen extreem long dollars zit helpt ook niet echt) en de rente kon de duikvlucht naar beneden verder doorzetten.

Het framework voor een akkoord met Iran zorgde voor een korte duikeling van de olieprijs, maar de markt kwam weer snel tot zijn positieven. De vraag naar olie is kennelijk eindelijk weer aan het stijgen en dat compenseert de extra productie uit Irak en straks Iran. De olieproductie in de VS lijkt te gaan stabiliseren, iets slechter te gaan dan de prognoses van de afgelopen maanden. Voorlopig zijn de voorraden nog steeds aan het oplopen en dat houdt echte stijging van de olieprijzen nog even tegen.

Er was overigens ook goed economisch nieuws uit de VS naast de 0,4% stijging van de inkomens in maart: initial claims voor werkloosheid zetten een dieptepunt sinds de nodige jaren, autoverkopen waren sterk, pending home sales vielen mee en nieuwe orders ook. Hypotheekaanvragen om een huis te kopen zijn flink in de lift. Netto export viel ook mee, maar helaas door daling van de import die groter was dan die van de export (door de problemen in de havens aan de westkust).
Maar per saldo worden de verwachtingen voor de groei in het eerste kwartaal flink verlaagd, tot onder 1%. Misschien valt een en ander nog mee door meer uitgaven aan medicare/medicaid.


In Japan wil het nog niet vlotten met de industriële productie, die was omlaag in februari, vooral door auto's.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten