5 april 2015

goed nieuws van de afgelopen week

De onderhandelingen met Iran en de blije reactie hierop van de Iraanse bevolking. Dat moet de Iraanse regering inschikkelijker maken om tot een eindakkoord te komen. Of dat Iran van een kernwapen afhoudt is de vraag, maar waarschijnlijk leidt een en ander tot flink uitstel en een betere kijk op hoe ver Iran is met de ontwikkeling van kernwapens via de VN inspecties dan nu het geval is.
Dan kan de olieprijs langer laag blijven.

De groei van de werkgelegenheid viel tegen in de VS, maar de recentere cijfers van initial claims voor werkloosheid laten na wat kleine aarzeling een verbetering zien. Overigens was de groei van 126.000 nog steeds beter dan de geschatte structurele groei van de beroepsbevolking van ongeveer 70 tot 100.000 (precies getal is onduidelijk omdat de omvang van de immigratie moeilijk te schatten is).

Gaat het fout met de groei nu de Amerikaan plotseling wat meer spaarde? De detailhandelsverkopen vielen tegen over februari en lijken niet heel sterk te worden in maart, maar met de autoverkopen gaat het goed evenals met de verkopen van huizen (zoals blijkt uit de hogere pending home sales).

Het consumentenvertrouwen stijgt nog steeds. Uiteraard meer in de eurozone dan in de VS.
De markit PMI’s en officiële PMI’s waren over het algemeen goed in de wereld.
Dit wijst allemaal niet op een zwakke economie. Het zijn gewoon verstoringen door een extreem koude winter in het noordoosten (waar de meeste mensen wonen) en het gedoe aan de havens van de westkust. Dat is voorbij en heeft heel wat cijfers flink beïnvloed. Het netto handelscijfer werd hierdoor beter (import viel harder terug dan export).

Er komen steeds meer retailers die het minimumloon verhogen. ook McDonalds deed dit.
De lonen in de horeca zijn conjunctuurgevoeliger. Dit wijst op een aantrekken van alle lonen in de VS.Het beleggingssentiment begint behoorlijk negatief te worden. De verhouding put/calls staat op het hoogste niveau sinds 2010. Dat is een contrair signaal.
De plannen van de FED om de rente te verhogen horen in eerste instantie niet slecht te zijn voor de beurzen. een iets hogere reële rente was in het verleden goed voor hogere waarderingen. Plaatje Costin Goldman Sachs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten