2 april 2015

Blog van Bernanke Waarom is de rente toch zo laag

Bernanke vindt de rente erg laag, ook al zijn er goede redenen voor. Hij gelooft niet zo erg in seculiere stagnatie en kreeg Summers zo ver dit nader te preciseren. Die hield eraan vast dat er met name extra groei gekomen was door bubbels. Men consumeerde uit de gestegen waarde van de assets en men leende hierop. Het enige dat er nog bij moest was of je stagnatie aan het importeren was uit het buitenland.
Bernanke blijft vasthouden aan zijn oude verhaal van de 'saving glut' en onevenwichtigheden op de lopende rekeningen. Dat is aan het verminderen doordat China meer consumptie nastreeft, de OPEC kleinere overschotten heeft, Japan idem en de VS meer olie produceert. Het herstel van de europeriferie zal tijdelijk zijn(…). Duitsland (en Nederland/Zwitserland/Oostenrijk) blijven te hoge overschotten houden.

Bernanke ziet veel in het verhaal van Hamilton c.s. dat seculiere stagnatie overdreven negatief is voor de VS en daarom voegt hij het element van de saving glut toe.
 http://www.brookings.edu/blogs/ben-bernanke/posts/2015/04/01-why-interest-rates-low-global-savings-glut
opvallend is hoe mondiaal de overschotten op de lopende rekening toenemen. Dat zou niet zo horen]
Dat lijkt aan te slaan.
Verder heeft hij het expliciet over drie doelstellingen van de FED, terwijl je er maar twee hoort uit de mond van Yellen. Financiële stabiliteit wordt door Bernanke er expliciet bijgesleept. Tot op heden vat men dit op als dat de FED in actie komt, als de S&P meer dan 15-20% daalt. Men roept ook wel de vage term van macro prudential policies.
Toch lijkt deze derde doelstelling wel degelijk in de hoofden van de FED te spelen. Men stopte met QE alleen hiervoor. Inflatie daalde alleen maar en de werkloosheid was veel te hoog en toch stopte men met QE. Dat kan ook de reden worden waarom men toch de rente verhoogt in juni. Men wil gewoon van die noodrente af, 0,375% is nog steeds een extreem lage rente. Lager doet gewoon te veel schade aan de pensioenspaarder, de verzekeringsbedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten