10 juli 2015

cartoons Griekenland en De meesterzet van Tsipras: het referendum



Tsipras zat met een geweldig probleem: hij was verkozen op basis van het stopzetten van de bezuinigingen, door de Trojka hervormingen genoemd. Hij kon absoluut niet akkoord gaan met de voorstellen van de Trojka die geen uitzicht boden (en bieden!) op herstel van economische groei voldoende om ooit alle overheidsschulden terug te betalen.
Akkoord gaan met een voorlopig voorstel van de trojka zou leiden tot uit elkaar vallen van Syriza, nieuwe verkiezingen en doorgaande ellende.
Niet akkoord gaan zou een nog grotere ellende veroorzaken.

Het referendum bezorgde hem de steun van de oppositie voor zijn plannen. Hij kon meer water bij de wijn doen om akkoord te gaan met voorstellen van de Trojka daardoor en zelf iets voorstellen waar hij enige weken geleden niet mee akkoord zou kunnen gaan.
om goede redenen overigens

Hij merkte door de capital controls dat de tijd niet langer een bondgenoot was, maar een vijand. 

Dus dan maar iets voorstellen waarbij het net te moeilijk wordt voor Duitsland om een grexit te forceren, vooral ook omdat de SPD niet de schuld wil krijgen van een grexit en daarvoor zelfs een kabinetscrisis voor over lijkt te hebben. Dat wil CDU niet riskeren en zo ligt er ineens iets op tafel waarvan de markt gelooft dat kan leiden tot iets wat op een akkoord gaat lijken, tijdelijk uiteraard, maar genoeg om het blikje weer een trap in de tijd te verkopen.



want


ook al is enige tijd geleden ontdekt

een voorbeeld van het bovenstaande van Deutsche Bank

en dus

Nog wat cartoons over Griekenland
zie ook http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/02/griekenland-cartoons-in-syriza-tijdkal.html
en vooral het weer razend populaire http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2012/02/cartoons-griekenland.html

de euro is een zware last, die door sint Tsipras getorst moet worden.
of een en ander helpt, is onduidelijk. misschien zou men beter de 3 miljoen gepensioneerden de Griekse hand moeten laten ophouden

Het Trojaanse paard van de Grieken wordt steeds populairder in de analyses over de euro


en wie weet
of wie weet krijgt Jurre Hermans alsnog gelijk
De Griekse burger heeft zich in ieder geval voorbereid op wat Jurre in 2012 voorhield. Drachmes invoeren en banktegoeden in Griekenland en buitenland plunderen, uithuilen en samen opnieuw beginnen en de pizzakoek opnieuw verdelen. http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2012/04/jurre-hermans-lost-griekse-crisis-op.html

1 opmerking:

  1. en Ruud had nog de verwijzing naar de Griekse geschiedenis in de cartoons van Alex
    http://www.alexcartoon.co.uk/greekjokes.html

    BeantwoordenVerwijderen