10 juli 2011

Waarom ging Wall Street zo weinig onderuit vrijdag?

Vorige week stegen de koersen ondanks bedroevende werkgelegenheidscijfers/ werkloosheidsstijging boven de 0,3% drempel, flinke neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen, verdere afbrokkeling van Europa via de komende junkstatus van Portugal en flink verlies van vertrouwen in Italië (gemeten via de CDS, opslagen boven de Duitse rente), verder vastlopen van de beraadslagingen voor verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, doorgaande zorgen over de benodigde financiën van het bankwezen, verdere aanwijzingen dat de groei in China tegenvalt?

Michael Santoli van Barrons begrijpt het niet goed. Ja, de hoop op QE3 is toegenomen. Maar dat is volgens hem iets als hopen dat je huis in brand vliegt als je je kat niet meer uit de boom kunt krijgen en zo de brandweer ter plaatse kan krijgen om de kat te redden.
Santoli wijst op de veel te goedkope 30 megacaps van de VS. Vooral Walmart krijgt opbeurend commentaar: de familie Walton is de laatste tijd weer flink aan het kopen (ze hebben inmiddels weer meer dan 48% van hun bedrijfje meet de wel erg lage waardering van $ 185 miljard). Ook Warren Buffetts Bekrshire Hathaway figureert geprononceerd als groot aandeelhouder.

Verder: De te lage groei in China lijkt te gaan leiden tot aansporingen van bovenaf de monetaire remmen te laten vieren, omdat niet alleen de inflatie bestreden moet worden maar ook naar economische groei en de sterkte van de yuan.
De trend van allemaal tegenvallend nieuws was vorige week al doorbroken door meevallers (o.a. over de Amerikaanse huizenmarkt en vooral natuurlijk de ISM, de koning van de economische barometers). Je gaat nu eenmaal niet ineens van allemaal tegenvallers naar allemaal meevallers.
Ook zie je ineens wel erg veel verhalen van brokers komen dat de beurzen omhoog moeten, dat de daling groot genoeg is geweest, omdat de winst een jaar vooruit toch goed stijgt.

Deze week mocht Loeys van JP Morgan weer eens de bullishe loftrompet afsteken in Barrons. Lage groei is goed voor aandelen, zo legt hij uit. De loongroei blijft prut, wat goed is voor de winst. Bedrijven mogen kosten besparen en mensen eruit gooien, ook al wonderbaarlijk goed voor winsten. Centrale banken blijven veel langer dan anders ontzettend aardig voor beleggers. Economische groei zal volgend jaar iets hoger zijn dan dit jaar, ook al goed voor winstgroei. Inflatie is onder controle. Hij blijft optimistsich over de opkomende landen. Dus ook positief op olie, koper en goud. Loeys ziet meer in small caps en aandelen met hoge bèta. Men is veel te negatief over Europa: als geheel is het meer solvent dan de VS of het VK, al blijft hij ongerust over de Europeriferie (en ook over de Amerikaanse consument).

2 opmerkingen:

  1. De DAX future staat momenteel op -3%... dus wat vrijdag overeind bleef gaat nu alsnog dubbel en dwars onderuit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de koersdaling van vrijdag was te klein gezien het vele slechte nieuws.
    Nu wordt het verhaal van Italië wel erg zwaar aangezet.

    BeantwoordenVerwijderen