12 juli 2011

Het circus rond de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafondHet wordt steeds moeilijker om de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond (debt ceiling) op tijd rond te krijgen. Obama roept de beide partijen dagelijks bij hem, maar dat heeft nog geen resultaat. Niemand had dat ook verwacht. Zelfs de democraten laten nu Obama in de steek. Wie toegeeft is de sufferd en zowel de republikeinen als de democraten hebben zich voorgenomen niet als eerste op te geven. De democraten willen belastingverhogingen voor de rijken en de republikeinen willen enorme verlagingen van de overheidsbestedingen en beslist geen belastingverhogingen.
De Tea Party roept hel en verdoemenis als republikeinen stemmen voor verhoging van het schuldenplafond, vooral als dat samengaat met belastingverhogingen.

De verhoging van het schuldenplafond gaat vermoedelijk op het laatste moment gebeuren ( 2 augustius) of enkele dagen later. Als het schuldenplafond niet verhoogd wordt en dat duurt enkele maanden, dan zit Amerika onmiddellijk in een recessie (daarom komt men enkele dagen na 2 augustus echt wel tot een overeenkomst, want anders krijgt een partij meer schuld dan de andere voor de dan volgende recessie). De overheidsuitgaven zijn 25% van het BNP en worden voor 60% gedekt door overheidsinkomsten. Er valt dus een gat van 10%. Er is al geregeld dat het betalen van rente op staatsleningen de eerste prioriteit heeft en het storten van geld in sociale verzekeringspotjes de laatste (hierover is geproduceerd en daar kwam uit dat de overheid slechts toezeggingen doet en dat zijn beloftes en geen keiharde verplichtingen heeft op dat gebied, dat geeft wel te denken over de hardheid van pensioentoezeggingen van overhiedsfondsen).

D.w.z. een default van Amerikaanse staatsleningen is weinig waarschijnlijk. Als het schuldenplafond gedurende enige tijd niet verhoogd wordt, dan gaat de rente niet omhoog zoals je veel hoort, maar gaat de rente dramatisch omlaag.

De cartoons zijn van Dan Wasserman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten