21 juli 2011

Capital Economics: groei VS tweede kwartaal valt mee


Capital Economics was ineens verrassend positief over de groei in Q2 en Q3 in de VS. Import is door Japan behoorlijk gedaald, waardoor netto export flink bijdraagt en de defensie-uitgaven zijn behoorlijk gestegen. De investeringen in vooral software zijn gestegen volgens de shipments. Men is iets te negatief over de tornado's, de herstelwerkzaamheden helpen de groei. Voorraden dragen iets bij aan de groei in Q2.
In Q3 komt bij de positieve punten de lagere olieprijs erbij. In Q2 was de consumptie wel erg zwak (auto’s). De meestal zo pessimistische economen van Capital Economics zien 2,3% groei in Q2 (was 2%) en meer in Q3, dat is hoger dan wat Goldman Sachs en JP Morgan roepen. De verrassingen (surprises) volgens de grafiek van Citicorp vielen de laatste week wat tegen, maar het dieptepunt lijkt gezet.

Het is bon ton geworden dat in het nieuwe normaal de Amerikaan geen nieuwe auto meer wil, niet meer ergens wil wonen, laat staan een huis kopen en dat hij niets liever doet dan sparen. Ondertussen wordt hij steeds meer afgeknepen door de overheid die steeds meer schulden maakt en steeds minder besteedt.
Misschien is het goed dat verhaal niet helemaal klakkeloos als het ware evangelie rond te bazuinen. Een auto is echt nodig in de VS, er wordt meer gehuurd, het aantal gezinnen neemt toe, de overheid heeft nog steeds een gat in de hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten