9 juli 2011

Snel rijk worden in China

In de Financial Times stond een verhaal hoe vier Chinese jongens snel rijk dachten te worden (http://blogs.ft.com/beyond-brics/2011/06/24/china-sex-lies-and-videotape/#ixzz1RVt0h5YB). Ze hadden fotó's van 48 middenkaderleden van de Chinese communistische partij gefotoshopt, zodat ze in een compromitterende houding met een naakte snol te zien waren. De vier ondernemers uit Hunan begonnen een chantagecampagne. De foto's zouden niet naar de vrouwen van de 48 gestuurd worden, nee ze dreigden er iets nog veel ergers mee te doen: doorsturen naar de disciplinaire partijcommissie per district, die corruptie onderzoekt.
5 van de 48 hapten en betaalden de gevraagde sommen. Twee betaalden eerst $23.000 en drie anderen nog eens $50.000 enkele weken later.
De kaderleden betaalden omdat de publieke opinie zo'n lage pet van ze op had dat ze openbaarheid tegen bijna elke prijs wilden vermijden.
Overigens gaat corruptie in China vaak niet via bordelen, maar via golfpartijtjes.
De onderneming liep uiteraard niet goed af, omdat enkele van de gechanteerden naar de politie liepen en die maakten korte metten met de nieuwe digitale startup.
Twee zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstsraffen van meer dan zes jaar (dat veroordelen gaat snel in China, maar het hoger beroep is nog niet afgewikkeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten