17 juli 2011

Bemoedigende signalen voor de Amerikaanse huizenmarkt


De huizenprijzen volgens de Case Shillerindex lijken te stabiliseren en dat is bemoedigend, zegt zelfs Shiller. Hij blijft (volgens artikel Barrons The Hour Before Dawn. There's reason to be optimistic about home prices in the wake of recent data)nog wel bij zijn stelling dat de huizenprijzen in de VS eigenlijk nog 25% van de top in 2010 naar beneden moeten. Van deze dubbel dip is nu 6% achter de rug.
De mensen zijn nu voldoende pessimistisch geworden en verwachten nog maar een huizenprijsstijging die meegaat met de inflatie, 3%. Dat is veel minder dan de 7%+ die men in de periode vlak voor 2007 verwachtte van de huizenprijzen. Die verwachte prijsstijging is nu lager dan de hypotheekrente en daardoor zul je niet snel een bubbel krijgen. Men is nu behoorlijk realistisch volgens Shiller (of veel te pessimistisch in mijn ogen) over de huizenprijzen.

Het aanbod van huizen is nog steeds te groot, maar de voorraad begint nu steeds sneller te dalen (plaatje van Calculated Risk). Als deze trend (verzwakt) aanhoudt, dan horen huizenprijzen landelijk niet meer te dalen.
De huren stijgen en dat komt omdat mensen die bij hun ouders etc zijn ingetrokken weer langzaam zelfstandig gaan worden en dat samen met het gestegen aantal mensen dat huurt in plaats van koopt zorgt bij een bouwproductie die extreem laag is voor huurstijgingen. De huurstijgingen moeten nog iets groter worden om koophuizen overtuigend goedkoper te maken (Lansner vindt 22% voor Orange County, maar dat lijkt me wel erg veel). De inhaalgroei van de gezinsvorming die op gang gekomen is na de krimp sinds 2007 moet de huizenmarkt in de VS sterker maken en natuurlijk ook de lagere hypotheekrente die langzaam aan steds meer mensen weer kunnen krijgen.

Deze week komt weer het cijfertje uit voor het vertrouwen van de bouwers in de huizenmarkt (NAHMI) en men verwacht een stijging van de bedroevend lage 13 naar een nog steeds miserabele 14. Dat zou bevestigen dat het iets minder bedroevend gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten