2 juli 2011

Dag 1 na het einde van QE2: non event


Lang van tevoren is er gespeculeerd wat er zou gebeuren als de FED ophield met het oppompen van zijn balans via het tegen elke prijs elke dag aanschaffen van de nodige staatsleningen. Pimco wist zeker dat hierdoor de rente flink zou stijgen en ging short in Amerikaanse staatsleningen (maar kocht daarvoor wel andere leningen terug).
Anderen wisten zeker dat de beurs hierdoor zou instorten en dat je je van aandelen al duidelijk voordat de onheilsdatum zou zijn gearriveerd ontdaan zou moeten hebben.
De laatste tijd is de heersende mening dat QE2 helemaal niet zo belangrijk was en het einde ervan een non event is.
Omdat de aankopen van de FED maar een druppel op de gloeiende plaat van de almaar uitdijende massa Amerikaanse staatsleningen is, neig ik wel naar dat laatste oordeel.
Andere zaken zijn veel belangrijker, zoals het herstel van de autoproductie in Japan en het vertragen van de ondergang van Griekenland.
Die andere zaken gaan ineens weer de goede kant op.

Vrijdag was de eerste dag na het officiële einde van QE2. De markt werd beheerst door de meevallende ISM en Griekenland en de aandelenkoersen konden daardoor omhoog en de rente ook. Voorlopig lijkt het einde van QE2 een non event, die totaal wordt ondergesneeuwd door fundamentals (is soft patch ja/nee voorbij) en allerlei andere thema's als Griekenland, debt ceiling, onrust Midden Oosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten