2 juli 2011

ISM herstelt: soft patch wordt strong patch in VS


Tegen de verwachting in herstelde de ISM, de belangrijkste barometer van het wel en wee van het Amerikaanse bedrijfsleven. De surveys voor delen van het berdijfsleven zoals de Phillyfed en dat van de Empire State (NY) gaven aan dat de ISm onder 50 zou binnenkomen (onder 50 betekent dat de groei beneden potentie is).
Gisteren gaf de ISM van Chicago al aan dat de ISM wel eens mee zou kunnen vallen en ook de GSAI van Goldman Sachs gaf aan dat de ISM niet onder de 50 zou horen te komen.
Belangrijk was ook dat bij die laatste twee de vooruitlopende indicatoren verbeterden. Bij de ISM verbeterden de nieuwe orders, maar de achterlopende indicator van de voorraden verbeterde meer zodat de belangrijkste leading indicator orders/voorraden afnam.
Toch begint het duidelijk te worden dat de ISM de komende maanden wat gaat stijgen. De industriële productie gaat verbeteren door vooral de olieproductie, de groei van de investeringen (door tijdelijk meer mogelijkheden van vervroegde afschrijvingen) en de hogere consumptie van duurzame goederen omdat de olieprijzen gedaald zijn.

Het plaatje dat ik al een hele tijd laat zien, geeft aan dat de ISM bij het herstel van de kredietcrisis vrij goed het gemiddelde van de vorige acht recessies volgde. Begin 2011 stelde ik dat de ISM boven dat gemiddelde zou blijven, maar zou gaan dalen. De daling lijkt voorbij en de ISM kan beperkt boven het gemiddelde blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten