10 juli 2011

De grote postzegelruil van Bill Gross


De twee bekendste beleggers in de wereld zijn/waren grote postzegelverzamelaars. Warren Buffett heeft eens geprobeerd een zegel van de VS bijna helemaal op te kopen, om zo die postzegel heel duur te maken. Dat liep verkeerd af, hij kon zijn idiote hoeveelheid van die zegel niet kwijt tegen de prijzen die hij ervoor betaald had (dat was een jeugdzonde van Buffett).

Bill Gross pakt het vele malen professioneler aan. Hij heeft van diverse landen monumentale verzamelingen, waar postmusea van kwijlen. Hij is de enige in de wereld die alle postzegels van de 19de eeuw van de VS bezit. Daarvoor was de duurste postzegelruil in de postzegelgeschiedenis nodig (zie plaatje boven de column): hij ruilde het blokje postzegels met kopstaand vliegtuig om tegen de een cent Z-grill zegel uit 1869 van de VS, waarvan er slechts twee bestaan (er zijn nog twee andere waarden uit die serie waar er slechts twee of nauwelijks meer bestaan, die al eerder in handen van Gross gevallen waren).
Gross was enkele jaren eerder uitgeboden bij de verkoop van de een cent Z-grill zegel door een postzegelimperium, Mystic. Deze gebruikte de 1 cent Z-zegel als marketing instrument: dit was immers de duurste postzegel ter wereld (de kapotte zegel van Brits Guyana waar er maar een van bestaat is zeldzamer, maar goedkoper, omdat de belangstelling voor postzegels van de VS veel groter is dan die van Guyana).
De postzegeladviseur van Gross, een soort professor doctor in de filatelie met een goede postzegelhandel zag dit en opperde aan Gross om de zegel te gaan ruilen tegen het blokje door er een publiciteitsstunt van te maken, zodat het aantrekkelijk was voor Mystic om te ruilen: de enorme publiciteit zou het verschil in waarde meer dan goed maken. Gross liet van de aankoop van zijn vijfde inverted Jenny blok (zoals de kopstaande luchtpostzegels heten) een grote happening maken inclusief TV etc. Het ging immers over het enige blok met plaatnummer in de wereld van de inverted Jenny.
En zowaar, Mystic trapte erin en onder publicatie van de duurste postzegelruil ter wereld ooit van $ 2,79 miljoen ging hij over tot de verkwanseling van zijn uiterst zeldzame een cent 1Z grill zegel tegen de veel minder zeldzame Inverted Jenny (met aangeprate zeldzaamheid van het plaatnummer, zo belangrijk is dat ook weer niet).

Al vrij snel na de ruil had Mystic spijt van de ruil.
Daar Bill Gross vaak postzegels weggeeft voor goede doelen zal hij uiteindelijk de een cent 1Z grill wel van de hand doen, maar wellicht aan een postzegelmuseum.

Bron: http://www.paulfrasercollectibles.com/section.asp?catid=26&docid=5820

Geen opmerkingen:

Een reactie posten