24 juli 2011

El Erian over schuldencrisis in Europa en VS: Worldly, Wise,and Worried

El Erian van PIMCO had een interview in de Barron's met als kop (eenvoudig te raden uit de titel van de column): Worldly, Wise and Worried.
In Europa is vooruitgang gemaakt met de crisis, maar de zorgen blijven omdat het solvabiliteitsprobleem nog niet afdoende is aangepakt. Men heeft steeds het liquiditeitsprobleem van Griekenland en de PIGS proberen op te lossen met nog meer schuld te maken.
Hij is positief over de maatregelen in Europa. De schuldenlast van Griekenland, Portugal en Ierland neemt af (door o.a. een lagere rente), er wordt sneller gewerkt aan een kredietlijn voor Spanje en Italië en diverse banken zullen nieuw kapitaal krijgen. Ook is men de aandacht meer op economische groei aan het richten [een soort Marshall plan, maar wie gaat dat betalen?]
Hij is bezorgd omdat het solvabiliteitsplan niet is geregeld en de kredietverlening ook niet helemaal. Er blijft daardoor hoge volatiliteit [dat hoort ook zo in de ontwerpfase van de vierjaarscyclus]. Er kan paniek ontstaan doordat geldmarktfondsen in problemen kunnen komen.

In de VS zit men nog in de ontkenningsfase van de verliescyclus en is men al blij als er een nieuw schuldenplafond komt. Het is beter dat er overeenstemming komt over de maatregelen en dat men niet om de paar maanden over nieuwe maatregelen moet soebatten in het congres en de senaat. Europa heeft de problemen te lang ontkend, niet gezien dat het een ordinaire staatsleningencrisis was van dertien in het dozijn in de Opkomende Markten. Men ging veel te lang door alleen maar het liquiditeitsprobleem door te rollen (kick the can down the road).De schulden werden daardoor snel groter. De balans van de ECB is besmet met rommelleningen. Men kocht tijd, maar het bankwezen deed er niets of niet genoeg mee. In Europa had je ook nog het probleem dat er veel te veel landen, mensen en instanties zich met de problemen bemoeiden.

Dat is beter in de VS. Ook helpt het dat de dollar de wereldvaluta is [=geen liquiditeitsprobleem, zo lang het duurt en dat kan lang zijn gezien de spaaroverschotten van de Opkomende Landen]. El Erian haalt Bill Gross aan die zegt dat men een bestuurder van auto is die in de mist rijdt [zo beginnen we ons boek Beleggen op de golven ook]. Multinationals zijn gezond, maar de schulden van de overheid stijgen veel te hard. Het enthousiasme waarmee de FED en de politiek de dollar (en de euro en de yen) proberen waardeloos te maken, zorgt ervoor dat de andere centrale banken grondstoffen aan het kopen zijn, goud is weer in bij gebrek aan beter en het is nu bon ton goud te kopen, terwijl hij decennia geleerd had dat centrale banken hun goud dienen te verkopen. Het deleveragen heeft in de VS nog geen vorderingen gemaakt [daarmee is hij het eens met Woody Brock].

Aan het eind van het interview meldt hij dat hij denkt dat diverse Opkomende Landen sterk zullen blijven ondanks de problemen van het Westen. Hij is oa.a. positief (inclusief waardering) op Brazilië, China, Indonesië, Singapore, Korea, Peru.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten