28 juli 2011

Overeenstemming verhoging Amerikaans schuldenplafond vrijwel zeker geregeld vóór 5 augustus
Nog even afgezien van de enorme consequenties die het niet op tijd verhogen van het schuldenplafond heeft (economische groei -10% op jaarbasis, downgrade van AAA rating) is er nog een belangrijke reden om aan te nemen dat men het snel eens wordt over de verhoging van het schuldenplafond: op 5 augustus gaan de Amerikaanse parlementariërs met zomerreces. Daar de Amerikaanse politici zo hebben laten blijken alleen te gaan voor eigenbelang en herverkiezing zal alles op alles gezet worden om voor 5 augustus een en ander te regelen (anders mogen ze pas een week later met reces). Omdat Treasury wat extra potjes heeft gemaakt (bijvoor beeld uit opbrengsten openen van strategische oliereserves, betere belastingontvangsten) heeft men nog tot circa 9 augustus genoeg geld om de overheid open te houden. Een default van Amerika is voorlopig nog onwaarschijnlijk.
Böhner heeft gisteren al aangegeven dat hij een man is waarmee te praten valt (in tegenstelling tot de Tea Party aanhangers, waar niet mee te praten valt) en met smart zit te wachten op een compromis uit de senaat waar hij mee akkoord kan gaan. Böhner is al flink afgegaan met zijn voorstel in het congres dat vanwege rekenfouten niet eens tot een stemming kwam (Rutte is niet de enige die zich vele miljarden verrekent).
De verhoging gaat in één stap als de democratische senaatsleider Reid genoeg water bij de wijn doet en zijn –zoals hij al laat doorschemeren- openingsbod van $2700 flink verhoogt richting $3500 miljard. Als hij dat niet uit de strot kan krijgen zal de verhoging in twee stappen gaan, wat lastig voor Obama is in een verkiezingsjaar.

De plaatjes van Bianco laten zien dat men 80% kans ziet bij de wedkantoren dat er een verhoging van de schuldenplafonds is per 11 augustus en dat men een 60% kans ziet op een downgrade van de rating van de VS. De daling van de kansen van gisteren is kennelijk veroorzaakt door de toegenomen inschikkelijkheid van Böhner en Reid om tot een overeenkomst te komen die hoger is dan $1500 miljard (bedrag genoemd door Moody’s om downgrade te voorkomen).

4 opmerkingen:

 1. Maar kan de Tea Party op geen enkele manier roet in het eten gooien? Gisteren werd een stemming over een voorstel van Böhner bij de republikeinen afgelast omdat ze niet genoeg medestanders bij elkaar konden krijgen. Kan Böhner zomaar zijn achterban opzij schuiven en het op een akkoordje gooien met de Democraten? Figuren als Ron-Rand Paul vinden een default helemaal te wow.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Tea Party doorkruist het plan van Böhner om tot een voorstel te komen dat geaccepteerd wordt door het congres voordat de senaat een voorstel heeft dat 60 stemmen krijgt. De bedoeling was dat Böhner een voorstel door het congres kreeg en dat in de senaat op het laatste nippertje voldoende democratische senatoren in paniek zouden raken en op het laatste moment achter een voorstel à la Böhner zouden scharen. Dat plan wordt nu moeilijk.

  De leden van de Tea Party hebben gezworen nooit voor verhoging van de debt ceiling te stemmen. Ze hebben een recessie van 10% daar voor over. Deze fundamentalisten zijn net talrijk genoeg om de republikeinen hun merderheid in het congres te doen verliezen. Electoraal lopen ze gewoon binnen, maar er zijn voldoende republikeinen die nog niet gek zijn geworden, waardoorde democraten leidend worden in het compromis.

  Een en ander blijft behoorlijk onzeker,zoals men de laatste dagen aan de koersontwikkeling kan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. U zei dat de overeenkomst vrijwel zeker is voor 5 augustus maar nu zegt u toch ook dat een en ander behoorlijk onzeker blijft. Wat blijft dan nog onzeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de downgrade van de AAA rating is onzeker en is waar het om draait, die verhoging van het schuldenplafond is is vrij zeker.
  Eigenlijk is er een soort Grand Bargain nodig van een bezuiniging van $3500-4000 miljard en die komt er niet, maar misschien komt een en ander nog wat in de richting (onzeker)

  verder begint de markt wat kenmerken van ten tijde van de kredietcrisis te krijgen (zoals plotselinge daling koersen mortgage REITS vanwege hogere kosten om op basis van onderpand te lenen en nog wat zaken zoals de kleine maar duidelijke stijging van de T-bill rente)

  BeantwoordenVerwijderen